• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Így küzdenek a leépülés ellen az asztronauták

Lapszemle 2025.06.03 Forrás: Index
Így küzdenek a leépülés ellen az asztronauták

A világűrben nincsenek szupermarketek: Kapu Tibor ezt fogja enni a Nemzetközi Űrállomáson.

Az asztronauták a világűrben a jó konyhával és a napi két és fél órás edzéssel küzdenek a leépülés ellen – mesélte az Indexnek Nagy-Grócz Gábor űregészségtudományi szakember, aki a hétvégén az I. Szegedi Nemzetközi Egészségtudományi Konferencián adott elő az űrhajósokat érintő egészségügyi problémákról.

„Az űrbeli táplálkozással szemben alapvetően ugyanazok az elvárások, mint a földi élet során, azonban ezek teljesítése az űrgasztronómia számára jóval összetettebb feladatot jelent. Az űrételek esetében alapvető elvárás, hogy azok könnyen használhatóak, egyszerűen elkészíthetők és könnyen hozzáférhetőek legyenek” – mondta az Indexnek Nagy-Grócz Gábor űr-egészségtudományi szakember. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Elméleti Egészségtudományi és Egészségügyi Menedzsment Tanszékének vezetője hozzátette: fontos, hogy az űrhajósoknak – így Kapu Tibor magyar asztronautának is – minél kevesebb erőforrással minél értékesebb tápanyagtartalmú ételek készüljenek, miközben minimalizálják a hulladékképződést. Szerinte az űrmenüknek megbízhatónak, változatosnak és ízletesnek is kell lenniük. Kiemelt figyelmet érdemel a tápanyagok stabilitása, mivel például a sugárzás felgyorsíthatja a makro- és mikrotápanyagok bomlását. 

A tervek szerint Kapu Tibor magyar űrhajós június 8-án indul a világűrbe, a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában található 39A indítóállomásról. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) mintegy 60 tudományos és ismeretterjesztő feladatot fog végezni.

Az űrállomás naponta 16-szor kerüli meg a Földet mintegy 400 km-es magasságban, körülbelül 28 000 km/h-s sebességgel.

A mikrogravitáció, vagyis a földi gravitáció hiánya számtalan hatást gyakorol az emberi szervezetre. Kiemelhető a csont-és izomrendszer átalakulása, amely igen gyorsan elindul. A cirkadián ritmus is felborul, hiszen a nappalok és éjszakák gyorsan váltják egymást. Átalakul a keringési rendszer, mert a gravitáció hiányában a folyadékterek a fej felé irányulnak, amelynek a szívre is hatása van, de az agy és a látórendszer működése is megváltozik. Az emésztés, az immunrendszer is máshogy működik űrkörnyezetben, tehát szinte minden szervrendszerünk átalakul mikrogravitációban.

Az izolációnak, vagyis a bezártságnak számtalan hatása lehet: megemelkedik a depresszió, a szorongás kialakulásának a valószínűsége. Részben ezek megelőzésére egy nagyon szigorú kiválogatás és felkészülés előzi meg a felbocsátást – magyarázta Nagy-Grócz Gábor, aki a szegedi konferencián tartott előadásában az űrutazás során tapasztalható, a szervezet egészét érintő leépítő folyamatokról is beszélt.

A teljes információ a cikkben.