• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így lassítható a szellemi leépülés!

Lapszemle Forrás: Szabad Föld

Napi egy pohár tehéntej elfogyasztása ajánlott már csak az agy működésére gyakorolt jótékony hatása miatt is.

Napi egy pohár tehéntej elfogyasztása ajánlott már csak az agy működésére gyakorolt jótékony hatása miatt is. Ha ez igaz, tejjel és tejtermékekkel lassítható a szellemi leépülés. Ráadásul a nyári hőségben az aludttej és társai kellemesen üdítenek. Mi van a tejben, hogy annyiféle termék készülhet belőle? Nos, leginkább víz. Aki megiszik egy liter tehéntejet, az magához vesz mintegy kilenc deci vizet, tehát szomjoltásra is alkalmas. A fennmaradó egy decilitert teszik ki a „tejkincsek" – írja a Szabad Föld – online.

E „tejkincsek" közé tartozik kétféle fehérje is: a szilárd anyaggá kicsapható kazein, illetve az oldatban maradó savófehérjék. Szintén e tizedhez tartozik a tej cukorfélesége, a laktóz. S persze zsírok is vannak benne, a honi bolti tejekben 1,5 és 3,5 % között – de a „gyártónál", azaz a tőgyben ez 8 % is lehet. Mindemellett a tej minden ismert vitamint tartalmaz. Hát ezek állnak rendelkezésére a jótékony mikrobáknak a különféle tejitalok előállítására.

A mi éghajlatunkon „őshonos" ital az aludttej. Ezt olyan baktériumok hozzák létre, amelyek 18–30 fok között képesek hatékonyan dolgozni. Az aludttej fogyasztható egyben vagy a fehérjét és a savót különválasztva, mindkettő igen egészséges.

Elkészítése roppant egyszerű: kitöltjük a tejet valamibe, és várunk… A joghurt házi készítésének a melegebb éghajlat (például a Földközi-tenger környéke) kedvez, mivel a gyártó baktériumok valamivel 40 fok fölött szaporodnak jól. Az erjesztés közben a tejcukorból több tejsav képződik, mint az aludttejben, ezért a joghurtok savanyúbbak. A kefir is hasonló hőmérsékleten készül, ám esetében az alvasztó baktériumok mellé kevés különleges élesztőgombát is kevernek. Ennek köszönhetően a kefirben a tejsav mellett a cukorból képződik némi alkohol (a magas cukortartalmú lótejből készült kumisz már ütősebb), ami a keletkező szén-dioxiddal együtt adja a kefir sajátos ízét. Ahogy a joghurt csírái, a kefiréi is továbbolthatók a kész termékből egy újabb adag tejbe. Természetesen mindhárom termék keverhető idény- és déligyümölcsökkel, mézzel, egyebekkel – a kombinációk száma szinte végtelen.

Végül még egy érdekes „termék", a névtelen trutyi, ami a tartós tejből keletkezik, ha alvasztani-erjeszteni próbáljuk. Esetében a hosszú élet titka, hogy a feldolgozás közben kissé átalakították – éppen azért, hogy meg ne alvadjon. Olyan tejjel, melynek dobozán ott áll e három betű: UHT, nem érdemes kísérletezni. A zacskós tej ellenben jó alapanyag lehet, de a legkiválóbb mégis a friss, házi tej – kötelezően felforralva, mivel életveszélyes betegségeket okozó mikrobákat tartalmazhat.