• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pihenőidő, ivóvíz a hőség ellen

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

A nyár legmelegebb napjain, a hőségrisztások idején a munkavédelmi felügyelők fokozottan ellenőrzik a munkavédelmi szabályok betartását.

A hőség elleni fokozott védekezésre elsősorban nyilván a szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében kell figyelni, jellemzően az építőipar területén, az útépítéseknél, a mezőgazdaságban – olvasható a Petőfi Népe – online oldalán.

Kiemelendő a magasépítési tevékenység, például a nem klimatizált darukezelő fülkékben történő munkavégzés – nyilatkozta lapunknak Gaálné Fábián Márta, a megyei munkavédelmi felügyelőség igazgatója, hozzátéve: ellenőrzéseik kiterjednek a zárt téri munkahelyekre, így a melegüzemekre (konyha, pékség) is.

A hőség idején betartandó szabályokról az igazgató elmondta: a munkavállalóknak igény szerinti mennyiségben hűtött, de legalább 14-16 °C hőmérsékletű, ivóvíz minőségű vizet kell biztosítani, a higiéniára is ügyelve, egyéni használatra kiadott ivópoharakkal. A munkaadóknak figyelniük kell arra is, hogy rendszeresen iktassanak be pihenőidőt, amikor a munkavállalók lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen le tudnak ülni. Ahol nincs a közelben árnyat adó fa, épület, ott is szükséges gondoskodni sátorlappal, ponyvával árnyékolt pihenőhelyről.
A hőkimerülés, hőguta megelőzésére javasolt a fejvédő használta, a könnyű, bő ruházatban való munkavégzés, hideg vizes arc-és kézmosás. Gondolni kell arra is, hogy a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintése balesetveszélyes lehet.

Amennyiben kivitelezhető, célszerű a munkát a nap hűvösebb időszakára ütemezni. Ha a tevékenység folyamatos, vagy fokozott figyelmet igényel, veszélyes – például darukezelés – célszerű megoldani a munkavállalók váltását, cseréjét. Azokon a zárttéri munkahelyeken, ahol a megfelelő munkahelyi klíma biztosítása műszakilag nem megvalósítható, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni és védőitalt kell a munkavállalóknak juttatni – tette hozzá Gaálné Fábián Márta.

Az idei nyár ellenőrzéseinek tapasztalatáról az igazgató azt mondta: a megyebeli munkáltatók jellemzően felkészültek a hőségben szükséges óvintézkedésekre, a pihenőidők betartására kellő figyelmet fordítanak, védőital a munkavállalók rendelkezésére áll.