• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így lehetne több pénzt tenni az egészségügybe

Lapszemle Forrás: privatbankar.hu

Gaál Péter szerint ami most a legfontosabb, az a járóbeteg-ellátás megújítása.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott főigazgatója szerint ahhoz, hogy az egészségügy kikecmeregjen évtizedes válságából, szakítani kell a hagyománnyal, hogy a kórházaknak adják a fejlesztési pénzeket, mert ott lehet nemzeti színű szalagot átvágni. Itt lenne az ideje a háziorvosi rendszer, a járóbeteg-szakellátás erősítésének. Gaál Péter szerint voltak már ezeken a területeken is jó kezdeményezések, csak sajnos nem voltak elég látványosak - mondta el a Privátbankárnak adott interjúban.

- Szakértőként mindig amellett érveltem, hogy azok az átalakítások voltak sikeresek az egészségügyben, amelyek hosszú távra szóltak. A HBCS (A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási rendszer. szerk.) például egy sikertörténet Magyarországon, már az ún. reformkommunista időszakban elkezdték tervezni. Az első lépést megtette az első kormány, aztán váltás volt, de mégsem állt le a munka. Végül a harmadik ciklusban érte el azt a formáját ez a finanszírozási módszer, amilyennek azt eredetileg tervezték. Voltak más hasonló, ciklusokon átívelő átalakítások is, az irányított betegellátás például lopakodó reformként került a rendszerbe, modellkísérletként indult és apránként lett kiterjesztve. Talán nem mindenki tudja, de a javaslatot '98-ban egyszerre nyújtotta be egy MSZP-s, meg egy fideszes képviselő - mondta el.

Gaál Péter szerint ami most a legfontosabb, az a járóbeteg-ellátás megújítása. Kórházba akkor kerüljön valaki, ha feltétlenül erre van szüksége, és csak addig maradjon ott, amíg feltétlenül kell - ezt kellene a járóbeteg-ellátás megerősítésével, fejlesztésével elérni. Az alapellátásnak egy koordinált, egységes rendszerben kellene működnie helyi szinten, a szakrendelőkkel, valamint az egyéb egészségügyi és szociális ellátókkal együtt. Úgy, hogy az alapellátásban dolgozók kövessék nyomon, mi történik a beteggel a kórházban, utána pedig a helyi közösségben adjanak további ellátást, legyen szó tartós ápolásról, rehabilitációról, vagy éppen szociális ellátásról.