• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így rendeznék a patikai ügyeletet

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu

700 saját orvossal és patikával rendelkező településen gyógyszerautomatákat helyeznének ki.

Jövőre 700 millió helyett már több mint 1 milliárd jut a kispatikák támogatására, miközben 3,6-ról 4,1 milliárdra nő a generikus programra szánt keret, sorolta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) immár VII. alkalommal megrendezett köztestületi tanácskozásán, melyről a pharmaonline tudósított.

További fontos bevétel a patikáknak az úgynevezett szolgáltatási díj, amelynek finanszírozására 2018-ban változatlanul 4,5 milliárd forint szerepel a költségvetésben. Jelenleg közigazgatási egyeztetés alatt van az a jogszabály módosítás, amelynek értelmében a támogatásban részesülő kispatikák fiókgyógyszertárainak működtetését a jelenlegi havi 30 ezer forint helyett 60 ezer forinttal segítené az állam a gyógyszerellátás biztosítása érdekében. A támogatást kiterjesztenék – amennyiben a támogatott patika rendelkezik ilyennel – a harmadik fiókgyógyszertárra is, amely jelenleg nem részesülhet a fenti juttatásból.

Szóba került a béremelés is, hiszen a kórházi gyógyszerészek tavaly bruttó 107, idén további 100 ezer forintos emelésben részesülnek, s ez a rendezvény résztvevői szerint bérfeszültséget eredményez a szakmában. Az államtitkár szerint a szociális hozzájárulási adó csökkentése a kórházi szektorban 21 milliárdos megtakarítást eredményez, mivel ott mindenkit a valódi bérén jelentenek be. A béremelés ott okozhat gondot, ahol a dolgozók hivatalos fizetése alacsony, s a többletet zsebbe kapják.

Régi és fontos megoldandó probléma a gyógyszertári ügyelet. Erre az első javaslatok még 2001-ben láttak napvilágot, amelyet aztán 2005-ben, 2010-ben és 2014-ben újabbak és újabbak követtek, amelyeket a kamara, a magángyógyszerészek és a hálózati patikák mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is (OGYÉI) megfejelt a sajátjával. Ez utóbbi szerint 24 településen – megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban – zárástól nyitásig működne egy-egy ügyeletes patika, a fővárosban pedig 400 ezer lakosonként egy. Emellett azokban a kis vidéki városokban, ahol fekvőbeteg ellátó intézet működik zárástól késő estig ügyeletet, utána nyitásig készenlétet adna településenként egy-egy, összesen 31 gyógyszertár. A gyógyszerészi készenlét helyett további 700 saját orvossal és patikával rendelkező településen gyógyszerautomatákat helyeznének ki.

Ez utóbbitól a kamara elzárkózik, másrészről viszont kompromisszum késznek tűnik. Erről is a teljes cikkben