• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Így tud talpon maradni az újabb magánkórház

Lapszemle 2021.05.20 Forrás: Telex
Így tud talpon maradni az újabb magánkórház

Hamarosan az intenzív osztály is üzembe áll a DMC-ben, hogy ha a műtéteknél komplikációk lépnek fel, idejében be tudjanak avatkozni.

Mindenki kíváncsian figyeli, vajon képes lesz-e fennmaradni a hétemeletes, először 28, majd 130 ággyal, 7 műtővel, saját CT-vel és intenzív osztállyal működő, és emellett 45-féle szakrendelést folytató Duna Medical Center, írja a Telex.

Az új kórházban jelenleg naponta átlagosan 400 járóbeteget látnak el, a május elején tartott sajtóbemutató idején már sok ágyon feküdtek betegek is. Egyelőre 2 műtőt használnak, amelyekben havonta körülbelül 200 műtétet végeznek. Ha felpörög az üzem, akkor összesen 7 műtőben tudnak majd párhuzamosan operációkat végezni. Egy új kórház építése mindig kiváló lehetőség arra, hogy ne toldozott-foldozott épületekben folyjon a gyógyítás, hanem átgondolt struktúrában. A műtőket itt úgy alakították ki, hogy az alattuk lévő sterilizáló helyiségből liften érkeznek fel az eszközök, majd lifttel is mennek vissza onnan mosásra és sterilizálásra. A műtők falát antibakteriális bevonattal kezelték, de figyeltek arra is, hogy az orvosok és a szakszemélyzet is kellemes környezetben dolgozzon, így mindegyik műtőben más dekorációt alkalmaztak.

A kórházban az egyik legmodernebb eszköz az a gerincgyógyászati beavatkozásoknál használt háromdimenziós képalkotó diagnosztikai műszer lesz, amely egyszerre figyeli az orvos kezét és a gerincoszlopot, és jelzi, ha az orvos keze túl közel kerül a gerinchez. A műtőkből a betegek az ébredő/megfigyelő helyiségbe kerülnek, ahol felügyelet mellett várják ki, hogy stabil vitális funkciókkal kerülhessenek a kórtermükbe.

Hamarosan az intenzív osztály is üzembe áll, hogy ha a műtéteknél komplikációk lépnek fel, idejében be tudjanak avatkozni. Intenzív osztályos ellátásra eddig nem volt példa Magyarországon a magánszektorban. Ezt a költséges szolgáltatást feltehetően az indokolja, hogy a kórház igyekszik megállni a saját lábán – ha már műtéteket végez, akkor az esetleges komplikációk esetén sem akar az állami kórházakra vagy az egyetemi klinikákra támaszkodni.

Ezt szolgálja az is, hogy a kórháznak saját CT-je lesz. A radiológiai részlegen már ott áll az új berendezés, ennek beindítását júniusra tervezik, ahogy a szülészeti osztály megnyitását is. Ez a kórház is mátrix rendszerben működik. Nincs fix ágyszámú belgyógyászati vagy sebészeti fekvőbeteg-osztály, a betegek elhelyezését alapvetően a kereslet és a hasonló utógondozási igény határozza meg, például a különböző sebészeti, nőgyógyászati vagy urológiai laparoszkópos beavatkozások után egy helyre kerülnek a betegek, írja a lap. 

Legolvasottabb cikkeink