• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Sürgősen ki kellene találni, hogyan indítsuk újra

Lapszemle 2021.05.20 Forrás: 444.hu
Sürgősen ki kellene találni, hogyan indítsuk újra

A valódi megoldáshoz először szembe kellene nézni a problémával, nyilvánosságra kellene hozni az adatokat, és széles körben egyeztetni kellene a szakemberekkel.

Az ágyak 80 százalékát most visszaadják a normál ellátásnak, de ki kellene találni: hogyan lesz elég orvos és ápoló, hogyan építjük újra az ellátást és csábítjuk vissza a betegeket a rendelőkbe, hogy évek múlva ne haljanak meg kezeletlen betegségekben. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, orvosként milyen lehetőségeket lát, hol kellene belenyúlni a rendszerbe, írja a 444.hu

Bár a NEAK oldalán intézményi bontásban is meg lehet nézni, hol mennyit kell várni a különböző műtétekre, Lénárd szerint ezen felül is jó lenne ösztönözni a betegeket, hogy ha tehetik, menjenek oda, ahol rövidebb a várólista. 

Ha tájékoztatnák őket, hol juthatnak korábban ellátáshoz, sokan talán szívesen elmennének az ország távolabbi pontjára is, mondta Lénárd, aki hangsúlyozta, orvosként és kamarai alelnökként szerzett tapasztalataira tud támaszkodni, az ellátásszervezés nem szakterülete. Szerinte hozzájárulna a terhek eloszlásához, ha az állam segítene az utazásban azoknak, akik önerőből nem tudják megoldani. Ez nem egy alkalmat jelent, hiszen a betegeknek kontrollra is vissza kell járniuk.

Lénárd megfontolandónak tartja a magánellátás átmeneti állami finanszírozását is. Vagyis a magánkórházak megkaphatnák azt a pénzt a NEAK-tól, amit az állami kórházaknak is kifizetnek egy-egy ellátásért. A betegeknek így csak azt a különbözetet kellene állniuk, amit a magánban pluszban elkérnek.

Szerinte legalább olyan kommunikációval kellene ösztönözni a betegeket a visszatérésre, mint amivel az otthonmaradásra biztatták őket. Ha nem sikerül, évek múlva is sokan lehetnek a járvány „láthatatlan áldozatai”.

„Mindenhol térdre kényszerült az egészségügy, sokkal gazdagabb országokban is. Nincs abban semmi szégyen, ha kimondjuk, hogy ez megviselte a rendszert, és rámutatunk a hiányosságokra, amiket ki kell javítani” - mondta Lénárd. Szerinte nyilvánosságra kellene hozni, hol vannak azok az ellátópontok, amiket azonnal be lehet indítani, mert nincs rájuk szükség sem a covid-ellátásban, sem az oltási kampányban. Látni kellene azt is, hogy a különböző kórházakat milyen mértékben vonták be a járványkezelésbe, milyen osztályokat csuktak be, hol mennyi orvos és ápoló van, vagyis nyilvánosságra kellene hozni az adatokat, és széles körben egyeztetni kellene a szakemberekkel az újraindításhoz.

Legolvasottabb cikkeink