• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Sürgősen ki kellene találni, hogyan indítsuk újra

Lapszemle 2021.05.20 Forrás: 444.hu
Sürgősen ki kellene találni, hogyan indítsuk újra

A valódi megoldáshoz először szembe kellene nézni a problémával, nyilvánosságra kellene hozni az adatokat, és széles körben egyeztetni kellene a szakemberekkel.

Az ágyak 80 százalékát most visszaadják a normál ellátásnak, de ki kellene találni: hogyan lesz elég orvos és ápoló, hogyan építjük újra az ellátást és csábítjuk vissza a betegeket a rendelőkbe, hogy évek múlva ne haljanak meg kezeletlen betegségekben. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, orvosként milyen lehetőségeket lát, hol kellene belenyúlni a rendszerbe, írja a 444.hu

Bár a NEAK oldalán intézményi bontásban is meg lehet nézni, hol mennyit kell várni a különböző műtétekre, Lénárd szerint ezen felül is jó lenne ösztönözni a betegeket, hogy ha tehetik, menjenek oda, ahol rövidebb a várólista. 

Ha tájékoztatnák őket, hol juthatnak korábban ellátáshoz, sokan talán szívesen elmennének az ország távolabbi pontjára is, mondta Lénárd, aki hangsúlyozta, orvosként és kamarai alelnökként szerzett tapasztalataira tud támaszkodni, az ellátásszervezés nem szakterülete. Szerinte hozzájárulna a terhek eloszlásához, ha az állam segítene az utazásban azoknak, akik önerőből nem tudják megoldani. Ez nem egy alkalmat jelent, hiszen a betegeknek kontrollra is vissza kell járniuk.

Lénárd megfontolandónak tartja a magánellátás átmeneti állami finanszírozását is. Vagyis a magánkórházak megkaphatnák azt a pénzt a NEAK-tól, amit az állami kórházaknak is kifizetnek egy-egy ellátásért. A betegeknek így csak azt a különbözetet kellene állniuk, amit a magánban pluszban elkérnek.

Szerinte legalább olyan kommunikációval kellene ösztönözni a betegeket a visszatérésre, mint amivel az otthonmaradásra biztatták őket. Ha nem sikerül, évek múlva is sokan lehetnek a járvány „láthatatlan áldozatai”.

„Mindenhol térdre kényszerült az egészségügy, sokkal gazdagabb országokban is. Nincs abban semmi szégyen, ha kimondjuk, hogy ez megviselte a rendszert, és rámutatunk a hiányosságokra, amiket ki kell javítani” - mondta Lénárd. Szerinte nyilvánosságra kellene hozni, hol vannak azok az ellátópontok, amiket azonnal be lehet indítani, mert nincs rájuk szükség sem a covid-ellátásban, sem az oltási kampányban. Látni kellene azt is, hogy a különböző kórházakat milyen mértékben vonták be a járványkezelésbe, milyen osztályokat csuktak be, hol mennyi orvos és ápoló van, vagyis nyilvánosságra kellene hozni az adatokat, és széles körben egyeztetni kellene a szakemberekkel az újraindításhoz.

Legolvasottabb cikkeink