• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Így változnak a betegutak Komárom-Esztergom megyében

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Júliustól az országos és a megyei fekvőbeteg-ellátás sok mindenben változott.

Dr. Kovács Józseffel, a Szent Borbála Kórház főigazgatójával beszélgettünk a jelenlegi helyzetről. Mint arról már írtunk, július 1-jétől átalakult a fekvőbeteg-ellátás megyénkben. Az átszervezés négy kórházat érint: a tatabányait, a komáromit, a kisbérit és a tatait. Dr. Kovács József, a megyeszékhely Szent Borbála Kórházának főigazgatója hangsúlyozta, hogy nyáron is zökkenőmentes lesz a betegellátás. Ennek érdekében folyamatosak az egyeztetések – olvasható a 24 Óra – online oldalán.

Természetesen figyelembe veszik a betegek kéréseit, és ennek megfelelően rendkívül rugalmasan alakul a próbahónapnak is nevezhető július során minden – tette hozzá dr. Kovács József, aki igazgatótársai nevében is az eddiginél nagyobb türelmet, figyelmet, beleérzést kért elsősorban a betegektől, valamint az orvosoktól, az ápolóktól, a szakdolgozóktól.

Megtörtént Tatabánya, Komárom, Kisbér és Tata kórházaiban az ágyak átcsoportosítása. Arra a kérdésre, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, a szakember úgy reagált: A komáromi Selye János Kórházban megszűnt a „bentfekvős" sebészeti, szülészet-nőgyógyászati és gyermekgyógyászati ellátás. Az eddig itt kezelt betegeket a továbbiakban Tatabányán látják el, Bana és Bábolna kivétel, a két település Győrhöz tartozik. A tatai betegeket az Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház aktív belgyógyászati osztályának megszűnésével szintén Tatabányán fogják kezelni.

Kisbérről és vonzáskörzetéből a belgyógyászati ellátást kapók a továbbiakban Tatabányán, illetve Székesfehérváron és Győrben vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatást. Tatabányához tartozik Kisbér, Ászár, Bakonybánk, Bakonyszombathely, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Réde, Vérteskethely. Az is lényeges, hogy az akut eseteket a felsorolt kistérségekből is Tatabányára szállítja az Országos Mentőszolgálat.

Arra a kérdésre, hogy a Szent Borbála Kórházban mivel jár majd a változás dr. Kovács József úgy válaszolt: Több ágy lesz, összesen harmincöttel: a sebészeten és a szülészeten tíz-tíz, az I. belgyógyászaton és a nefrológián hat-hat, a hematológián három új ágy kerül a jelenlegiek mellé. Ha nem elég, kezdeményezzik a módosítást. Érkeznek új dolgozók is folyamatosan.

Az idegsebészeti szakrendelés továbbra is várja a járó betegeket, az ügyeleti ellátás is megmaradt. A kórházban az idegsebészet mint önálló osztály szűnt meg, ugyanakkor traumatológiai esetekhez kapcsolódóan az ortopédiai és traumatológiai osztály neuro-trauma részlege végzi az idegsebészeti beavatkozásokat a továbbiakban. Az aggyal kapcsolatos idegsebészeti műtéteket a régiócentrumban, a budapesti János Kórházban, vagy Székesfehérváron, a Szent György Kórházban végzik.

Dr. Kovács József elmondta azt is, hogy a háziorvosok megkapták a tájékoztatást, így már a változtatások alapján utalják be a betegeket. A folyamatban lévő kezeléseket a jelenlegi osztályokon fejezik be, csak új felvétel esetén kell jelentkezni Tatabányán.

Remélhetően zökkenőmentes lesz az átállás, de a július mindenképpen egyfajta próbahónap. Kérjik a betegek megértését, türelmét. A négy kórház vezetése folyamatosan egyeztet, igyekszünk a lehető legrugalmasabb megoldásokat kialakítani.

Arra az észrevételre, hogy sokat hallani mostanában, hogy sok betegnek többet kell majd utaznia, a szakember úgy reagált: Ez igaz, de arról kevesebb szó esik, hogy hová érkeznek. Olyan helyre, ahol komfortosabb az elhelyezés, nagyobb gyakorlottal rendelkeznek a szakemberek, szinte minden esetben magasabb a technikai színvonal. 

- Szerintem, és a véleményemmel nem vagyok egyedül, a változás után jóval több lesz az elégedett, gyógyult beteg a Bakonyaljától Komárom térségén át Tatáig.

Legolvasottabb cikkeink