• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Így vásárolhatsz féláron a patikákban

Lapszemle 2019.10.12 Forrás: Pénzcentrum
Így vásárolhatsz féláron a patikákban

A generikus készítmények a már több éven át alkalmazott, originális gyógyszerek abszolút egyenértékű változatai.

A hazai gyógyszergyártásban is jelen vannak az originális (eredeti) és a generikus gyógyszerek, melyek hatóanyagukban megegyeznek, de áruk eltérő lehet. A betegek körében egyfajta bizalmatlanság tapasztalható az "utángyártott", olcsóbb gyógyszerekkel szemben: nem bíznak abban, hogy ugyanolyan lenne a hatása. A Pénzcentrum kérdéseire dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke válaszolt: miben más egy generikus és

Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos gyógyszert szeretne a beteg a patikában kiváltani, amely azonban kifogyott: ilyenkor a gyógyszerész helyettesítő készítményt ajánl. Máskor pedig egyszerűen a drágább gyógyszer helyett egy 20-60 százalékkal olcsóbb változatot ajánl a patikus. Sokszor ezek a készítmények megegyeznek a hatóanyagaikban, árukban azonban jelentős lehet a különbség. Ez gyanússá teheti a beteg számára a gyógyszert: talán azért olcsóbb, mert nem olyan hatékony. Ennek jártunk most utána MAGYOSZ elnökének segítségével.

PC: A betegek gyakran bizalmatlanok a generikus gyógyszerekkel szemben: amikor a patikában a gyógyszerész az olcsóbb készítményt ajánlja, sokan nem fogadják el. Lehet alapja ennek a bizalmatlanságnak?

Dr. Greskovits Dávid: Nem. A generikus és biohasonló gyógyszerek az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságának biztosítása mellett kiváló lehetőséget biztosítanak az alapvető, biztonságos és hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés növelésére. Az ún. originális gyógyszereket védő szabadalmi oltalom lejártát követően találkozhatunk a generikus gyógyszerekkel. Ezek a generikus készítmények a már több éven át alkalmazott, originális gyógyszerek abszolút egyenértékű változatai, ugyanakkor általában 20-60 százalékkal olcsóbbak, mint az eredeti készítmény. Ugyanis a szabadalom lejártát követően egyszerre több generikus termék is megjelenik a piacon, és elkezdődik a verseny.

Ami a beteg szempontjából kiemelten fontos, hogy ezek a generikumok ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, és alapvetően hasonlóak az originális készítményhez, azzal felcserélhetőek. A betegeknek látniuk kell, hogy e felcserélhetőség alapja a piacra lépéshez szükséges engedélyeztetési eljárás, amely során a generikus gyógyszerek szigorú vizsgálaton esnek át. És valóban, ezzel mindenki nyer. A generikus gyógyszerek piaci versenyhelyzetet teremtenek, ami megtakarítást eredményez a betegek és az állami finanszírozók számára is, ezáltal pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy több beteg jusson hozzá a modern, hatékony és biztonságos terápiákhoz. A generikus gyógyszerekhez való hozzáférés javíthatja az egészségügyi eredményeket, csökkentheti az egészségügyi rendszerek kiadásait, a betegek szélesebb köre férhet hozzá hatékonyabb terápiákhoz, és javítja a betegek adherenciáját is az alacsonyabb betegteher miatt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink