• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Így vásárolhatsz féláron a patikákban

Lapszemle 2019.10.12 Forrás: Pénzcentrum
Így vásárolhatsz féláron a patikákban

A generikus készítmények a már több éven át alkalmazott, originális gyógyszerek abszolút egyenértékű változatai.

A hazai gyógyszergyártásban is jelen vannak az originális (eredeti) és a generikus gyógyszerek, melyek hatóanyagukban megegyeznek, de áruk eltérő lehet. A betegek körében egyfajta bizalmatlanság tapasztalható az "utángyártott", olcsóbb gyógyszerekkel szemben: nem bíznak abban, hogy ugyanolyan lenne a hatása. A Pénzcentrum kérdéseire dr. Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke válaszolt: miben más egy generikus és

Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos gyógyszert szeretne a beteg a patikában kiváltani, amely azonban kifogyott: ilyenkor a gyógyszerész helyettesítő készítményt ajánl. Máskor pedig egyszerűen a drágább gyógyszer helyett egy 20-60 százalékkal olcsóbb változatot ajánl a patikus. Sokszor ezek a készítmények megegyeznek a hatóanyagaikban, árukban azonban jelentős lehet a különbség. Ez gyanússá teheti a beteg számára a gyógyszert: talán azért olcsóbb, mert nem olyan hatékony. Ennek jártunk most utána MAGYOSZ elnökének segítségével.

PC: A betegek gyakran bizalmatlanok a generikus gyógyszerekkel szemben: amikor a patikában a gyógyszerész az olcsóbb készítményt ajánlja, sokan nem fogadják el. Lehet alapja ennek a bizalmatlanságnak?

Dr. Greskovits Dávid: Nem. A generikus és biohasonló gyógyszerek az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságának biztosítása mellett kiváló lehetőséget biztosítanak az alapvető, biztonságos és hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés növelésére. Az ún. originális gyógyszereket védő szabadalmi oltalom lejártát követően találkozhatunk a generikus gyógyszerekkel. Ezek a generikus készítmények a már több éven át alkalmazott, originális gyógyszerek abszolút egyenértékű változatai, ugyanakkor általában 20-60 százalékkal olcsóbbak, mint az eredeti készítmény. Ugyanis a szabadalom lejártát követően egyszerre több generikus termék is megjelenik a piacon, és elkezdődik a verseny.

Ami a beteg szempontjából kiemelten fontos, hogy ezek a generikumok ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, és alapvetően hasonlóak az originális készítményhez, azzal felcserélhetőek. A betegeknek látniuk kell, hogy e felcserélhetőség alapja a piacra lépéshez szükséges engedélyeztetési eljárás, amely során a generikus gyógyszerek szigorú vizsgálaton esnek át. És valóban, ezzel mindenki nyer. A generikus gyógyszerek piaci versenyhelyzetet teremtenek, ami megtakarítást eredményez a betegek és az állami finanszírozók számára is, ezáltal pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy több beteg jusson hozzá a modern, hatékony és biztonságos terápiákhoz. A generikus gyógyszerekhez való hozzáférés javíthatja az egészségügyi eredményeket, csökkentheti az egészségügyi rendszerek kiadásait, a betegek szélesebb köre férhet hozzá hatékonyabb terápiákhoz, és javítja a betegek adherenciáját is az alacsonyabb betegteher miatt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink