• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Igyekeznek a kórházakban is ünneppé varázsolni a karácsonyt

Lapszemle 2020.12.23 Forrás: magyarnemzet.hu
Igyekeznek a kórházakban is ünneppé varázsolni a karácsonyt

Pécsen internettel segítenek, hogy legalább karácsonykor személyes kapcsolat jöhessen létre a páciensek és hozzátartozóik között.

Minden követ megmozgat a kórházakban dolgozó egészségügyi személyzet azért, hogy az intézményekben gyógyuló betegeknek minél meghittebbé tegyék az ünnepet. Adventi koszorút, gyertyákat tesznek ki, illetve karácsonyfát állítanak azért, hogy szebbé varázsolják a pácienseknek az ünnepi időszakot. A betegek egyházi személyektől, sok esetben pszichológustól is segítséget kérhetnek, a haldoklóktól pedig a látogatási tilalom ellenére is elbúcsúzhatnak a hozzátartozók - írja a magyarnemzet.hu.

Gyógyító munkánk során a betegeket nemcsak ünnep idején kezeljük empátiával, hanem ez a mindennapokban is a szakmai hitvallásunk alapvető része – közölte megkeresésünkre a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet. Hozzátették, hogy az ünnepek közeledtével az egészségügyi intézményük is ünnepi díszbe öltözik, a nővérek, ápolók karácsonyfákat állítanak. – A koronavírus-járvány mindenki számára nagy lelki megterhelést jelent, és a látogatás is kockázatokkal jár. Ezért azokat, akiknek engedélyük van a látogatásra, arra kérjük, felelősségteljesen gondolják át, élni kívánnak-e ezzel a lehetőséggel – emelték ki.

Rámutattak arra, hogy a koronavírus-járvány előtt is mindig biztosították pácienseiknek a kapcsolattartási lehetőséget. – A járványhelyzetben végstádiumos betegeinket – természetesen a védekezési előírások szigorú betartásával – az általa megjelölt személy vagy személyek látogathatják. Ha valaki belép intézetünk területére, akkor érintésmentes testhőmérséklet-mérés után ki kell töltenie a látogatói nyilatkozatot, és a benntartózkodás alatt a szájmaszk szabályos viselete mindenkinek kötelező. A Covid-osztályon speciá­lis védőruhába öltöztetjük a látogatót – hangsúlyozták. Hozzáfűzték, hogy a vallási meggyőződésének megfelelően a beteg kapcsolatot tarthat fent egyházi személlyel. Honlapjukon és az osztályok hirdetőtábláin megtalálható a Katolikus Sürgősségi Lelkipásztori Szolgálat elérhetősége.

Kitértek arra, hogy a Bajcsy-kórház Szent Erzsébet-kápolnájában a mise szünetel, de a kápolna egész nap rendelkezésre áll. A plébános, Cseh Zoltán kérésre meglátogatja a betegeiket, a haldoklóknál elvégzi a liturgiát. – Kórházunk egyedi méltányosságban – kockázatbecslést követően – is biztosíthatja a kapcsolattartást. Amennyiben az osztályvezető főorvos – mérlegelve a beteg állapotát és a járványügyi helyzetet – javasolja a beteg látogatását, az orvosigazgatóság engedélyezi azt. Egyszerre egy fő 15 perces időtartamra tartózkodhat a kórteremben – fejtették ki. Jelezték azt is, hogy ünnep révén a hozzátartozók ajándékozni is szeretnének, ezért külön csomagátvételi pontot üzemeltetnek, és innen eljuttatják azokat a pácienseikhez. A csomag tartalmára, méretére vonatkozó előírásokat az intézmény honlapján mindenki megtalálhatja. A kórházba, mint mindig, 14 éven felüliek léphetnek be.

Méltóságterápia

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet úgy fogalmazott, hogy pszichiátriájuknak kiemelt szerepe van a járvánnyal jelentkező mentális betegségek gyógyításában. – A kezelőorvos külön is kérheti és kéri is a pszichiátriai kezelést az ünnep közeledtével megnövekedett számban jelentkező depressziós tünetek esetén. Pszichiátriánk betegágy mellett végezhető méltóságterápiával segíti a haldoklónak átgondolni életének legértékesebb szerepeit, segíti személyiségük integritásának, méltóságának megőrzését, javítva életminőségét élete utolsó időszakában – emelték ki.

Az Országos Onkológiai Intézet is arra mutatott rá, hogy a betegekhez nemcsak karácsonykor, hanem egész évben próbálnak minél empatikusabban fordulni, és erre a karácsonyi időszakban még fokozottabban figyelnek. – Ilyenkor az önkéntesek és az egyházi segítő személyek közreműködése is aktívabb. A vallási tevékenységek a járványügyi szabályok betartásával történnek. Emellett a karácsonyi hangulatot jelképező díszítéseket helyezünk el, karácsonyfát állítunk, gyertyákat és adventi koszorút teszünk ki – tájékoztattak. Hozzátették, hogy azon betegek, akik szeretnének hazamenni, de ez – például orvosi okból – nem lehetséges, mindenképpen szomorúbbak. Szavaik szerint ugyanakkor minden évben több olyan magányos, hátrányosabb helyzetű betegük is van, aki velük karácsonyozik és szilveszterezik, mert az intézményben érzi jobban magát – hangsúlyozták, és egyben jelezték: intézetükben nem kezelnek koronavírusos betegeket.

A gyakorlat szerint a daganatos haldoklókhoz egyszerre két ember mehet be, természetesen betartva a járványügyi előírásokat, védőfelszerelésben, amit az intézmény biztosít. – Nem lehet általános választ adni arra, hogy a családtagok hányszor jöhetnek be és mennyi ideig maradhatnak, mert az az aktuális helyzettől függ. Igyekszünk empatikus módon kezelni a kéréseket. Számos pszichológusunk van, és minden fekvőbetegosztályra beosztunk onkopszichológust, aki szükség szerint segít – tudatták.

Csak egy jó szó

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Koronavírus-ellátó központjában az egészségügyi személyzet vállalta, hogy internetes kapcsolatot hoznak létre az intézmény informatikai eszközei­nek használatával, hogy legalább karácsonykor személyes kapcsolat jöhessen létre a páciensek és hozzátartozóik között, hiszen a Covid-osztályon csak a nagyon súlyos betegeket lehet látogatni.

– Az ilyen, dátumhoz köthető ünnepek különösen fontosak az olyan beteg embertársainknak, akik valóban nem tudhatják, hány közös ünnepet tudnak még eltölteni szeretteikkel. A súlyos onkológiai betegekre különösen igaz ez a megállapítás, és ilyenkor a kezelőszemélyzet is érzi, hogy nagyon fontos a betegeknek az ünnep megélése. Karácsonykor nagyon ritka kivételtől eltekintve nincsenek kezelések, így a kórházban csak azok a betegek maradnak, akiknek a hazabocsátása egészségügyi okokból nem lehetséges vagy a szerető családi háttér nem áll rendelkezésre – fogalmaztak. Kitértek arra, hogy természetesen minden kórházi osztályon, onkológiai osztályon próbálják a körülményeket ilyenkor egy kicsit ünnepibbé tenni, gyakorlatilag mindenhol van karácsonyfa, szaloncukor vagy más apró kedvesség. S miután nincsenek kezelések és kevesebb beteg is szokott lenni az osztályokon, így a személyzetnek is van ideje, lehetősége egy kis beszélgetésre, néhány jó szó elmondására. – Amit azonban itt még mindenképp meg kell említeni, hogy Magyarországon is egyre inkább elfogadott az otthonápolás, ebben a legtöbb helyen az egészségügy orvosi és szakdolgozói segítséget, felügyeletet is tud nyújtani. Pécsett is a palliatív szakemberek nagyon sokat segítenek abban, hogy akár súlyos betegek is otthonukban tudják tölteni a karácsonyt. A betegek számára pedig ez a legfontosabb – hangsúlyozták.

További részletek a cikkben.