• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.23 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Romlik a német járványhelyzet, nagyon magas a napi esetszám Nagy-Britanniában, meghosszabbított szükségállapot a cseheknél.

A horvát kormány elfogadta a nemzeti oltási tervet

A horvát kormány szerdai ülésén elfogadta a koronavírus-járvány elleni nemzeti oltási tervet, amelynek keretében első körben az egészségügyi dolgozók, illetve az idős- és szociális otthonok lakói és munkatársai kapnak majd a vakcinából - közölte a helyi sajtó. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta: néhány napon belül megérkezik az országba az amerikai-német Pfizer/BioNTech vakcinájából egy kisebb szállítmány, 9000 dózis. Az oltás december 27-én kezdődik, ezt követően pedig további szállítmányokat várnak - tette hozzá.

"A járvány legyőzésének sikeressége azon múlik, hány ember oltatja be magát" - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: annak érdekében, hogy az emberek megértsék a vakcina által nyújtott védelem fontosságát és előnyeit, külön információs kampányt is indítanak.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2763 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 200 086-ot. Az elmúlt napon 61 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3394-re emelkedett. Kórházban 2843 beteget ápolnak, közülük 291-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2129-cel, 109 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 36 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2454-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1226-an vannak kórházban, 204-en intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 20,1 százalék. Szlovénia keddtől tömeges antigén koronavírus-tesztelésbe kezdett országszerte. Az egy nap alatt elvégzett pozitív tesztek aránya 10 százalék volt.

Szerbiába megérkezett az első kisebb vakcinaszállítmány

Szerbiába megérkezett az amerikai-német Pfizer/BioNTech új koronavírus elleni vakcinából egy kisebb szállítmány, 4800 dózis - jelentette a RTS szerb közszolgálati televízió szerdán. Mirsad Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára bejelentette: januárban további 350-360 ezer egységet várnak. Mint mondta, a most érkezett vakcinával az idősotthonok 70 évnél idősebb lakóit oltják be.

Montenegró tovább szigorít az ünnepekre. Január 11-ig bezárnak a vendéglátóhelyek és leállítják a nemzetközi repülőjáratokat. Bosznia-Hercegovinában a rendőrség fokozottan fogja ellenőrizni a védelmi intézkedések betartását.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 4080-nal 307 827-re, Koszovóban 137-gyel 49 306-ra, Észak-Macedóniában 756-tal 79 190-re, Montenegróban 258-cal 44 452-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 647-tal 106 892-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 49-cel 2782-re, Koszovóban tízzel 1272-re, Észak-Macedóniában 26-tal 2340-re, Montenegróban héttel 637-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 86-tal 3715-re nőtt.

A németországi járványhelyzet további romlására számít a szövetségi közegészségügyi intézet

Hetekig tarthat még a koronavírus-járvány második hullámának erősödése Németországban, és nagyon valószínű, hogy már megérkezett a vírus Nagy-Britanniában azonosított új, erősebben fertőző változata - mondta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője kedden Berlinben.

Lothar Wieler tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Németország a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában tart, a vírus terjedését pedig csak a fertőzésveszéllyel járó érintkezések visszaszorításával lehet feltartóztatni. Ezért mindenkinek a lehető legszűkebb családi körben kell eltöltenie az ünnepeket, és mellőzni kell az utazást.

"Nehéz hetek következnek, ne tegyük őket még nehezebbé" - mondta az RKI elnöke. Rámutatott, hogy a december elején megszigorított korlátozások egyelőre nem eredményeztek trendfordulót, az új fertőződések és a járvány halálos áldozatainak száma továbbra is emelkedik, és kritikus szintet ért el az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher.

Ráadásul nemcsak az intenzív osztályok kezdenek megtelni, más osztályokon is "egyre ritkábban vannak szabad ágyak", és sok kórház átállt szükséghelyzeti üzemmódra, mert egyre több orvos fertőződik meg az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2)- mondta a szakember.

Arról is szólt, hogy a SARS-CoV-2 Nagy-Britanniában azonosított, az eddigieknél jóval fertőzőképesebb mutációja megérkezhetett Németországba. Adatok erről egyelőre nincsenek, de "nagyon nagy a valószínűsége" annak, hogy a vírusvariáns észrevétlenül bejutott az országba - mondta Lothar Wieler.

Új csúcsra emelkedett és megközelítette az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint. Az utóbbi 24 órában 962 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Az előző rekord 952 haláleset volt, egy hete, december 16-án regisztrálták. Így már 27 968 áldozatot szedett a járvány.

Ugyanakkor az új fertőződések száma csökkent heti összevetésben, 27 728-ról 24 740-re. Az új esetekkel együtt 1 554 920 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Javult a járványhelyzet legfontosabb mutatói közé tartozó úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság  - az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma - is, amely szerdára 195,1-re csökkent az előző napi 197,6-ről. Ugyanakkor a helyzet súlyosságát jelzi, hogy a tudományos és politikai közmegegyezés szerint ezt a mutatót 50 közelébe, lehetőleg 50 alá kell csökkenteni ahhoz, hogy a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok visszaszerezhessék az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

A SARS-CoV-2 terjedését minden lehetséges eszközzel igyekeznek feltartóztatni Németországban. A közegészségügyi hivataloknál dolgozó orvosok érdekképviselete (BVÖGD) például sürgeti, hogy tiltsák be a zárt térben tervezett karácsonyi miséket, istentiszteleteket, vallási összejöveteleket, mert az ilyen csoportosulások fokozott fertőzésveszéllyel járnak. 

Az egymás közötti kapcsolatok, érintkezések lehető legnagyobb mértékű csökkentése mellett csak a oltás enyhítheti a járványt - mutatott rá Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai nyilatkozatában. Az országos oltási kampány december 27-én kezdődik, és az év végéig 1,3 millió adag érkezhet az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából. Januárban tízmillió adagot várnak, és további másfél milliót az amerikai Moderna oltóanyagából, amelyre várhatóan 2021 első napjaiban adják ki az európai uniós forgalmazási engedélyt - mondta a miniszter a ZDF országos köztelevíziónak.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi esetszámot regisztrálták Nagy-Britanniában

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 36 804 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 222 199 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 84 323-mal, 61,2 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - az elmúlt 24 órában 691 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.

A kedden zárult egy hétben 3400 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 526-tal, 18,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta néhány ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint a legutóbbi 24 órában 423 675, április vége óta csaknem 48,5 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és eddig 2,1 millió teszt eredménye lett pozitív.

Március eleje óta 68 304-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid-19 betegségben. A brit kormány a múlt héten új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

A brit egészségügyi minisztérium keddi ismertetése nem részletezi, hogy a napi és a heti fertőzésszám emelkedésében mekkora szerepe lehetett az új koronavírus-változatnak. Keddig ugyanakkor félszáznál is több ország jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását, bár az Európai Bizottság kedden a tilalom feloldását kérte az EU-tagországoktól.

A francia hatóságok ugyanakkor immár csaknem két napja a brit oldalról érkező teherforgalmat sem fogadják. A francia intézkedés olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli kamion-pótkocsik - átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

A zárlat miatt a délkelet-angliai Dover kompkikötőjéhez vezető autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel. A közúti fuvarozók nagy-britanniai érdekképviseleti szervezeteinek beszámolói szerint a sofőrök nagy többsége nem jut rendszeres ellátáshoz, nem fér hozzá semmiféle higiénés létesítményhez és járművének vezetőfülkéjében alszik.

Boris Johnson brit miniszterelnök már előző nap azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot Emmanuel Macron francia elnökkel, akik a helyzet gyors megoldását ígérte. Nem hivatalos értesülések szerint a francia fél koronavírus-gyorsteszt elvégzéséhez kötné a kamionosok beengedését, de kedd estig sem erről, sem bármilyen más megoldási javaslatról nem hangzott el bejelentés.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) keddi közleménye szerint ha a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni a Spanyolországból és Portugáliából importálandó élelmiszerszállítmányokat, karácsony után "problémák támadhatnak" a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában.

A cseh parlament január 22-ig meghosszabbította a szükségállapotot

Csehországban január 22-ig meghosszabbítják a szükségállapotot - döntött kedden a cseh parlament alsóháza, a képviselőház. A koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a december 23-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház többórás, éles vita után hozott döntést, és a szükségállapotot január 22-ig meghosszabbította. Az ellenzéki pártok egybehangzóan elutasították a kormány kérését. Az előterjesztést végül csak a két kormánypárt - ANO mozgalom, valamint a szociáldemokrata párt - és az őket kívülről támogató kommunista képviselők szavazataival fogadták el.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet most harmadízben hosszabbítottak meg. A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére. Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

"Biztos, hogy egy hajóban evezünk. Sajnálom, de tudom, hogy fájdalmas intézkedéseket kell hoznunk, és ehhez kell a szükségállapot. Más lehetőségünk nincs" - jelentette ki Jan Blatny egészségügyi miniszter a parlamenti vitában. A szükségállapot többek között lehetővé teszi azt is, hogy a kritikus helyzetben a hadsereget is bevethessék a problémák megoldására.

Törökország elkülönített több mint 4500 utast, akik az Egyesült Királyságból érkeztek

Törökország a SARS-CoV-2 koronavírus új vírustörzsének nagy-britanniai megjelenése miatt elkülönített 4603 utast, akik december 14. után az Egyesült Királyságból érkeztek - írta kedden Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A tárcavezető kifejtette: minden utast azonosítottak, rögzítették az adataikat, és vagy a lakhelyükön vagy a foglalt szállodai szobájukban különítették el őket. Koca egyúttal közölte: a hatóságok vírustesztet végeznek el az érintetteken. A török egészségügyi miniszter vasárnap késő este jelentette be, hogy az új koronavírus-variáns terjedése miatt a kis-ázsiai ország felfüggeszti a Nagy-Britanniából, Dániából, Hollandiából és a Dél-afrikai Köztársaságból érkező közvetlen légi járatokat.

Koca keddi Twitter-bejegyzésében ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a felsorolt országokból vasárnap este 335 utas lépett be Törökországba. Hangsúlyozta: rajtuk már elvégezték a vírustesztet, és annak eredményétől függetlenül mindannyiukat elkülönítették. A miniszter hozzátette: ezektől az utasoktól érkezésük hetedik napján is mintát vesznek majd.

A török egészségügyi minisztérium kedd este a napi járványadatokat is ismertette. Ezek szerint az országban az elmúlt huszonnégy órában 19 256 ember szervezetében azonosították a koronavírust. A napi esetszám heteken át 26 ezer 919 és 33 ezer 198 között mozgott, majd a múlt héten mérséklődni kezdett. A mutató szombaton már 22 195-ön, vasárnap 20 316-on, míg hétfőn 19 103-on állt. A keddi adattal az igazolt fertőzöttek száma 2,06 millióra nőtt a 83 millió lakosú országban.

A beszámoló szerint újabb 251 beteg vesztette életét a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 18 602-re emelkedett. A napi mutató november közepén még 90 körüli értékeken járt, azóta lassan és fokozatosan nő. A szombati adat 241, a vasárnapi 246, a hétfői, és egyben az eddigi legmagasabb pedig 254 volt.

A keddi jelentésben az olvasható, hogy a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább csökkent, 5192-ről 5008-ra. Utóbbi értékben október 21-től egészen múlt szerdáig csak emelkedés volt tapasztalható. A gyógyultak száma 32 110-zel, 1,866 millióra nőtt, így ők teszik ki az összes regisztrált eset csaknem 90,5 százalékát. A kis-ázsiai országban mostanáig több mint 22,8 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban a december 1-jén életbe lépett szigorítások értelmében hétköznap éjszakánként, valamint a járvány tavaszi hulláma óta először, a hétvégék teljes időtartama alatt kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezések a termelési és az ellátási láncokat nem érintik. Hétköznap éjszakánként nem, de hétvégénte az emberek bevásárlás céljával tartózkodhatnak közterületen.

A jelenlegi intézkedések szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból. A mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok felfüggesztették a működést, az éttermek csak elvitelre vehetnek fel rendelést. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Mind az öt kínai fejlesztésű vakcina a tesztidőszak harmadik fázisába érkezett

Mind az öt kínai fejlesztésű vakcina a tesztidőszak harmadik fázisába érkezett - hangzott el kedd este az M1 aktuális csatorna Híradójában, amelyben azt is kiemelték: a Sinopharm vakcina a szakértők szerint 86 százalékos hatékonyságú.

A tudósítás szerint a Sinopharm vakcinát Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tesztelték. Az Egyesült Arab Emírségekben a nyáron több mint 31 ezer önkéntest oltottak be vele és senkinél nem tapasztaltak súlyos mellékhatást. Decemberben a vakcina teljes körű felhasználását is engedélyezték.

Szudánban is a kínai Sinopharm vakcinát választották. Az egészségügyi minisztérium egyik tisztviselőjének elmondása szerint azért, mert azt az "eddig legtöbbet tesztelt és legbiztonságosabb oltóanyagnak tartják". Erről beszélt a kínai nemzeti egészségügyi bizottság egyik igazgatója is, aki szerint minden kínai fejlesztésű, a harmadik fázisban lévő vakcina "jól vizsgázott", biztonságosnak és hatékonynak bizonyult - hangzott el az M1 Híradójában.