• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ijesztő kísérlet indulhat a magyar egészségügyben

Lapszemle 2020.02.06 Forrás: portfolio.hu
Ijesztő kísérlet indulhat a magyar egészségügyben

Bízzunk abban, hogy a kormány még időben felismeri: egy ilyen kísérletnek (látszatfelújításoknak) óriási ára van.

140 milliárd forintot tervez elkölteni a kormány az egészségügy számára, örülhetnénk is ennek a hírnek, de nem tudunk. Árnyalja a képet ugyanis, hogy a nagy egészségügyi tatarozás minden más egészségügyi kiadást felülírhat. A Portfolió részletez, mi lehet ennek az ára.

A kormány ugyanis azt kérte Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterétől, hogy

2020-ban csoportosítsa át a fejlesztési forrásokat, és mindent megelőző, első helyre tegye a kórházi várok, a kórtermek és az ahhoz kapcsolódó szociális helységek felújítását.

A döntés úgy szól, hogy amíg ezek a felújítások nem történnek meg, addig másfajta fejlesztéseket a kormány nem tud támogatni. A kormány azzal érvel, hogy jogosak az emberek észrevételei, hogy ezek a helységek nincsenek rendben.

A kormány tehát kiadta az EMMI-nek a feladatot, és a tárca két hét alatt el is végezte azt. A minisztériumhoz tartozó háttérintézmény felhívott minden egyes kórházat, rendelőt, hogy mekkora az a felület, amit festeni, tatarozni, felújítani szükséges. Osztottak, szoroztak és a részletes felmérés szerint 140 milliárd forintba kerül a felújítás. 

Összehasonlításképp: idén az egészségügyi szakdolgozói béremelés 82 milliárd forintba kerül. A 140 milliárd forintos összeg a gyógyító megelőző kasszában majdnem 1,5 havi többletpénzt jelentene. De a kórházak lejárt adósságát is kétszer ki tudná fizetni az állam ebből az összegből, vagy legalábbis nem kellene „nehezen visszautasítható ajánlatokkal” ijesztgetni a kórházi beszállítókat (ahol most a cél 10 milliárd forint „megfogása”).

Ennek a pénznek helye van az egészségügyi ágazatban, azonban tudna sokkal jobban hasznosulni. Sokkal durvábban fogalmazva: ha ezt az összeget értelmesebb célokra költené a kormány (kapacitás-bővítés, várólistacsökkentés, orvosi béremelés, átfogó megelőző program), akkor annak hasznosulása életévekben lenne kimutatható. Márpedig a magyar életesélyeket, halálozási statisztikákat figyelve ráférne a számokra a javulás, hiszen már így is elkeserítő helyen áll Magyarország.

Bízzunk abban, hogy a kormány még időben felismeri, hogy egy ilyen kísérletnek (látszatfelújításoknak) óriási ára van és a jövőben valaki a kormányon belül is felhívja a figyelmet arra, hogy mi is az az alternatíva költség.

Legolvasottabb cikkeink