• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

ILO: felül kell vizsgálni az egészségügyi jogviszonytörvényt

Lapszemle 2021.12.13 Forrás: merce.hu
ILO: felül kell vizsgálni az egészségügyi jogviszonytörvényt

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet: A magyar kormány vizsgálja felül az egészségügyi dolgozók munkaviszonyáról szóló törvényt.

Mind az öt magyar szakszervezeti konföderáció 2021. január 13-án nyújtott be panaszt az egészségügyi dolgozókat ért sérelmek miatt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (International Labour Organization – ILO), melyek a kollektív tárgyalások tilalmára és a sztrájkjog korlátozására vonatkoztak. A Magyar Orvosok Szakszervezetének kezdeményezésére benyújtott nemzetközi panasztételt a LIGA Szakszervezetek koordinálta. Az ILO megerősítette válaszában, hogy a magyar kormány nem tett eleget a törvény megalkotásakor a nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségeinek - írta a mérce.hu.

A hazai szakszervezeteknek küldött válaszlevelében a nemzetközi szervezet több megállapítást tett, és kiigazításokat kért a magyar kormánytól:

– A bizottság felkéri a kormányt, hogy az érintett munkavállalói és munkáltató szervezetekkel egyeztetve vizsgálja felül a 2020. évi C. törvényt annak érdekében, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyeknek joguk legyen kollektív tárgyalás lefolytatására a munkafeltételeiket illetően.

– Tekintettel az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók új jogállására és a korábban megkötött kollektív szerződés felmondására, a bizottság felkéri a kormányt, hogy az érintett munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel lépjen kapcsolatba a munkavégzés feltételeinek közös megállapítása érdekében, s amennyiben ez nem lehetséges, akkor biztosítsa, hogy a függőben lévő ügyeket az érintett felek bizalmával rendelkező választottbírósági testület felülvizsgálja.

– A bizottság felkéri a kormányt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek sztrájkjogával kapcsolatos megállapodásokról folyamatosan tájékoztassa, és az érintett munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel folytatott egyeztetést követően vizsgálja felül a 2020. évi C. törvény 15. § (1) bekezdését annak biztosítása érdekében, hogy független testület határozhassa meg a szervezett fellépés minimális szolgáltatását, amennyiben a felek nem jutnak megállapodásra. A szó szoros értelmében alapvető szolgáltatást nyújtónak tekintett személyek számára a bizottság felkéri a kormányt, hogy biztosítsa a megfelelő, pártatlan és gyors egyeztetési és választottbírósági eljárást arra az esetre, ha nem folyamodhatnak szervezett fellépéshez.

– Végül a bizottság bízik abban, hogy a kormány az érintett munkavállalói érdekképviseleti szervezetekkel konzultálva felülvizsgálja az egészségügyi dolgozókat érintő intézkedéseket, továbbá megteszi a szükséges intézkedéseket a munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetekkel való egyeztetés elvének maradéktalan tiszteletben tartása érdekében, bármely további intézkedést érintően.

Legolvasottabb cikkeink