• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Hírek 2021.12.13 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Koronavírus-járvány: új hírek a nagyvilágból

Izraelben már a járvány ötödik hullámára készülnek. Szlovéniában a jövő héttől már elérhető lesz a molnupiravir gyógyszer...

A román egészségügyi miniszter a tesztelés kiterjesztését szorgalmazza
A koronavírus-fertőzések azonosítását célzó tesztelés kiterjesztését szorgalmazza Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter, aki az új járványügyi szabályozásoktól reméli az elvégzett tesztek számának növekedését - közölte szombaton a Hotnews.ro hírportál a tárcavezető egyik televíziós interjúját idézve.

Rafila elmondta: eddig Románia végezte a legkevesebb koronavírustesztet az Európai Unióban, márpedig a fertőzések pontos feltérképezése nagyon fontos az egészségügyi válság kezelésében. A minisztérium élére novemberben kinevezett új tárcavezető szerint hamarosan lehetővé teszik, hogy a családorvosok közvetlenül - a megyei közegészségügyi igazgatóságok láttamozása nélkül - bevezessék a pozitív tesztek eredményét a minisztérium által működtetett koronavírus-adatbázisba.

Rafila úgy vélte: jótékony hatással lesz a tesztelési hajlandóságra az is, hogy az új szabályozás szerint immár nemcsak a teljes átoltottságot, vagy a fertőzésből történt kigyógyulást tanúsító, hanem a negatív koronavírusteszt alapján kiállított zöld igazolvánnyal is be lehet menni a bevásárlóközpontokba, mozikba, és más hasonló helyiségekbe.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt tárcavezető azt követően beszélt a tesztelés fontosságáról, hogy Florin Citu, a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bírálta az általa kidolgozott törvénytervezetet, amely a Covid-igazolvány munkahelyi alkalmazását szabályozná. Rafila ugyanis rendszeres ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítana költségvetési forrásokból a beoltatlanok számára, a PNL elnöke szerint azonban, ha nem szabnak meg az oltás felvételére egy véges - másfél hónapos - türelmi időt, akkor a zöld igazolvány megkövetelése az alkalmazottaktól nemhogy növeli, hanem tovább csökkenti az amúgy is alacsony oltakozási hajlandóságot.

Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora a Rafila-féle törvényjavaslat azon részét bírálta, amely szerint a munkahelyeken csakis akkor válna kötelezővé a Covid-igazolvány felmutatása, ha a fertőzési esetszámok három egymást követő héten legalább ötven százalékkal emelkednek. Gheorghita szerint az intézkedésre a járvány újabb hulláma előtt, annak megelőzése érdekében, nem pedig az újabb hullám tetőzésekor van szükség.

A 19,3 milliós Romániában eddig a beoltható - 12 év feletti - lakosság 46,2 százaléka vette fel a védőoltást, a beoltottak száma pedig jelenleg naponta kevesebb mint tízezerrel emelkedik. Amikor a járvány negyedik hullámának októberi tetőzésekor bevezették a zöld igazolványt a fogyasztók és ügyfelek számára, hirtelen megugrott az oltási hajlandóság, és néhány napig az újonnan beoltottak átlagos száma a százezret közelítette.

Romániát még nem érte el járvány ötödik hulláma, továbbra is csökkennek az esetszámok: szombaton 931 új fertőzöttről és 73 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs.

Szlovéniában a jövő héttől már elérhető lesz a molnupiravir gyógyszer
Szlovéniában már a jövő héttől elérhető lesz a Covid-betegek kezelésére kifejlesztett molnupiravir gyógyszer - közölte a helyi sajtó vasárnap az egészségügyi tárca bejelentésére hivatkozva.

A minisztérium közel hatezer ember kezelésére elegendő gyógyszermennyiséget vásárolt. Azok kaphatják meg, akiknél fokozottan fennáll a súlyos megbetegedés kockázata. A gyógyszer egyelőre négy kórházban lesz beadható, Ljubljanában, Mariborban, Celjén és Golnikon - írták a lapok.

A molnupiravir szájon át szedhető gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása szerint pozitív koronavírus-tesztet követően, a lehető leghamarabb, illetve a fertőzés tüneteinek észlelésétől számított öt napon belül kell bevenni. A gyógyszer gyártója, a Merck szerint a molnupiravir felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél.

Szlovéniában vasárnapra 783 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 14 beteg halt meg. Kórházban 883 beteget ápolnak, közülük 243-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 238 292-en kaptak védőoltást, közülük 1 170 181-en már a második adagot is beadatták.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 2339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 45-en haltak meg. Kórházban 2293 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 226 748-en kaptak védőoltást, közülük 2 037 511-en már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a hét végén a sajtónak úgy nyilatkozott: Zágráb háromféle gyógyszer beszerzését tervezi a Covid-betegek kezelésére. A Merck-féle molnupiravir mellett a Pfizer koronavírus-gyógyszeréből is szeretnének vásárolni, a csak kórházi körülmények között alkalmazható RoActemra nevű gyulladáscsökkentő gyógyszerből pedig már rendelt Horvátország, és a hónap végéig meg is érkezik az első adag - tette hozzá.

Több ezren tüntettek a kötelező oltás ellen Prágában
A kötelező oltás és a korlátozások ellen tüntettek több ezren vasárnap délután Prágában. A tüntetést szervező Chcípl pes (Megdöglött a kutya) elnevezésű kezdeményezés szerint a kötelező oltás bevezetése és a pandémia elleni korlátozások indokolatlanok, jogtalanok és sértik a cseh alkotmányt, a polgári szabadságjogokat.

Míg a rendőrség a tüntetők számát 5 ezerre becsülte, addig Jakub Olbert, a Chcípl pes elnöke 8-10 ezerre tette.

A Vencel téri tüntetésen elhangzott felszólalások élesen bírálták a kormányt az oltás kötelezővé tételét érintő terveiért és felrótták neki, hogy intézkedéseivel súlyos gondokat okoz a kisvállalkozóknak és a kereskedőknek.

A tüntetés résztvevőinek többsége nem viselt maszkot és nem tartotta be a kötelező távolságot sem. A rendőrség ismételten felhívta az emberek figyelmét, hogy viselkedésükkel. megsértik a hatályos óvintézkedéseket, de a felhívásokra mindig csak füttykoncert volt a válasz. "Mindezek ellenére a rendőrség úgy ítélte meg a helyzetet, hogy nincs ok a beavatkozásra" - mondta Jan Danek rendőrségi szóvivő újságíróknak.

A Vencel téri tüntetés befejezése után a résztvevők többsége a cseh kormány, majd az elnöki hivatal épülete elé vonult, ahol kormány- és államfőellenes jelszavakat skandáltak.

Az Andrej Babis vezette ügyvezető cseh kormány a héten jelentette be, hogy március elsejével kezdődően a 60 éven felettiek és bizonyos szakmák dolgozói számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást. A formálódó új kormánykoalíció képviselői viszont jelezték, hogy a korhatárhoz kötött kötelező oltást eltörlik.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,5 millió ember vette fel az oltás mindkét adagját, 1,55 millió pedig a harmadik adagot is megkapta. A járvány mutatói az utóbbi napokban újra folyamatosan javulnak. A kórházban kezeltek száma 5700-ra csökkent, ami kétezerrel kevesebb, mint a hét elején.

Emelték a brit járványkészültségi szintet az omikron változat miatt
Egy szinttel magasabbra, az eddigi középső - hármas - fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget vasárnap a brit kormány, elsősorban a nemrégiben azonosított omikron vírusváltozat terjedése miatt. Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte.

A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

Johnson hangsúlyozta: ma már egyértelmű, hogy két oltási dózis nem elégséges a szükséges szintű védelem eléréséhez.

A jó hír azonban az, hogy a tudósok bizalommal jelenthetik ki: a harmadik, emlékeztető és hatáserősítő - "booster" - oltási adag ismét a kellő szintre emeli vissza a védettséget - mondta a brit miniszterelnök.

Hangsúlyozta: a harmadik dózisra akkor is szükség van, ha az omikron variáns az eddigi változatoknál kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mert még ha ez igaznak is bizonyul, egy omikron-hullám a harmadik dózissal még be nem oltott lakossági csoportokban olyan sok, kórházi kezelést igénylő megbetegedést okozhat, amennyivel az állami egészségügyi szolgálat (NHS) esetleg nem tud megbirkózni.

Éppen ezért a kormány vasárnaptól meghirdette a különleges omikron-helyzeti booster-kampányt, és ennek keretében az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára megnyílik a harmadik dózis beadatásának lehetősége - mondta brit kormányfő.

Hozzátette: az Angliában élő felnőttek, akik legalább három hónappal ezelőtt megkapták a második oltási adagot, már hétfőtől lefoglalhatják a harmadik oltási dózis beadatásának időpontját, sőt egyes helyeken időpontfoglalás nélkül, azonnal is be lehet adatni a harmadik koronavírus-oltást.

Johnson elmondta: a kormány a fegyveres erők segítségét is igénybe veszi új oltóközpontok, köztük mobil létesítmények létrehozásához.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az Egyesült Királyság egészében átlépte a 40 százalékot azoknak a felnőtteknek az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási dózist. Ez azt jelenti, hogy országszerte 23,1 millió embernek adták be eddig a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. Az első adagot a lakosság 89,1 százaléka, az első két dózist 81,3 százalék kapta meg.

Oroszországban 30 ezer alá csökkent az új fertőzöttek száma
Október óta először csökkent 30 ezer alá az egy nap alatt újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma Oroszországban, a járvány kezdete óta regisztrált esetek száma viszont meghaladta az egymilliót - derült ki az orosz operatív törzs vasárnap közzétett adataiból.

A kimutatott fertőzöttek száma 29 929-cel 10 016 896-ra emelkedett. A napi növekmény 0,3 százalék, a tünetmentes esetek aránya 7,7 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1132-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 289 483-ra nőtt Oroszországban.

A felépültek száma 31 391-gyel 8 741 355-re gyarapodott. Az országban 986 058 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 231,6 millió, az elmúlt napon pedig 562 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 1 647 463 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni védőoltás első adagját 74 189 389, mindkettőt pedig 67 260 355 ember kapta meg a hét végén közzétett adatok szerint. A kollektív immunitás szintje 55,7 százalékos.

Izraelben már a járvány ötödik hullámára készülnek
Izraelben az omikron vírusváltozat terjedése és az R fertőzési együttható fokozatos emelkedése miatt már a koronavírus-járvány ötödik hullámának kitörését próbálják megfékezni - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja a ynet vasárnap.

Naftali Bennett miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi ülésén óva intett a koronavírus-járvány újabb hullámától. "Ha nem teszünk azonnali lépéseket, akkor a zárlathoz fogunk eljutni"- mondta, és oltakozásra biztatta a megfelelő oltottsággal nem rendelkezőket.

Bennett a "zöld címke" nevű korlátozás bevezetését javasolta a bevásárlóközpontokban, e szerint csakis helyi védettségi igazolványokkal vagy friss, negatív koronavírus tesztekkel lehetne látogatni a plázákat. Ez szerinte egyszersmind több izraelit késztetne az oltások felvételére.

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint jelenleg Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, s közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba.

Az omikronnal kapcsolatos aggodalmak okán a kormány úgy döntött, hogy újabb tíz nappal meghosszabbítja a külföldről hazatérőkre vonatkozó különleges korlátozásokat, s szigorítja a "zöld osztály" címen korábban bevezetett iskolai könnyítéseket.

Ezentúl akkor lehet teszteléssel elejét venni az osztálytársak házi karanténba küldésének, ha csak egy gyermek betegedett meg és ha nála nem az omikron vírusváltozatot mutatták ki. Ha nem érvényes a "zöld osztály" kedvezmény, akkor minden oltatlan tanulót azonnal karanténba és távoktatásba küldenek, csak a beoltott gyerekek járhatnak iskolába.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 349 818 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 5778 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 145-en vannak közülük kórházban.

Szombaton a szokásosnál kevesebb, közel negyvenezer teszttel 223 új vírushordozót azonosítottak. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,63 százalékos volt. Száz súlyos beteget ápoltak az izraeli kórházakban, s közülük 54-en szorultak lélegeztetőgép segítségére. A súlyos állapotban lévők mintegy 80 százaléka teljes mértékben oltatlan a koronavírus ellen.

A járvány terjedését jelző R fertőzési együttható jelenleg 1,09, s ez azt jelenti, hogy száz fertőzött 109 embernek adja tovább a vírust. Ez a szám november 21. óta ismét 1, illetve annál kissé magasabb, de előtte, szeptember eleje óta folyamatosan 1 alatt volt.

Izraelben tavaly december vége óta 6 400 940, öt évesnél idősebb személyt - az ország lakosságának 68,83 százalékát - oltották már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8210-en, az utóbbi 7 napban ketten haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink