• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilona szerencsés, időben lépett, diagnosztizálták

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Harminc év alatt megtízszereződött a cukorbetegek száma világszerte.

Szegedi egyesületük a megelőzésben is segíti tagjait és az érdeklődőket. Ez egy gyilkos és alattomos betegség. Mire az ember észreveszi, már rengeteg szövődménye van – fogalmazott a cukorbetegségről Vitos Zoltánné Ilona. A 84 éves asszony szerencsés: az övét még idejében diagnosztizálták. Reumatikus panaszokkal ment orvoshoz, aki kért egy cukorvizsgálatot is. Akkor derült ki, hogy 2-es típusú diabétesze van, pedig egészségesnek gondolta magát. Azóta gyógyszereket szed és odafigyel az étkezésére. Havonta egyszer eljár a Tisza-Parti Cukorbetegek Egyesületének rendezvényére, ahol időről időre szembesül azzal, milyen szerencsés, hogy még idejében változtatott az életén – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Bár visszafordítani nem lehet a cukorbetegséget, szinten lehet tartani, még mielőtt nagy károkat okozna a szervezetben. Berki Viola, az egyesület elnöke elmondta: 4 éve alakultak, több mint 70-en vannak, elsősorban nyugdíjasok látogatják az összejöveteleiket. Minden hónap első csütörtökén az Eszperantó utcai Senior Centerben találkoznak 14.30-tól. Vérnyomás- és vércukormérés után előadást hallgatnak meg. Legközelebb az ünnepekre készülődnek.

Hazánk az ötödik legrosszabb helyen áll Európában a 2-es típusú cukorbetegség és szövődményei miatt bekövetkezett haláleseteket nézve. És a helyzet egyre romlik. A betegséget nem vesszük elég komolyan, pedig az adatok riasztóak. Míg 1985-ben világszerte 30 millió cukorbeteg élt, 1995-re ez a szám 118 millióra, 2013-ra pedig 382 millióra nőtt. A cukorbetegség terjedése azért is szomorú, mert helyes életmóddal megelőzhető a kialakulása. Mivel az elhízás oka a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás, ha ezekre odafigyelünk, máris elkerülhetjük a népbetegséget. A nevével ellentétben nem csupán a cukorfogyasztást kell minimalizálni. Kerülni kell a kalóriadús étkezést is.

A betegek száma nagyobb ütemben nő, mint azt valaha el tudtuk volna képzelni. A fő ok pedig az elhízás – mondta el Lengyel Csaba, a szegedi egyetem I. számú belgyógyászati klinika diabetológus docense.