• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ilyen egy éjszaka a toxikológiai osztályon

Lapszemle 2018.12.31 Forrás: borsonline.hu
Ilyen egy éjszaka a toxikológiai osztályon

Egyáltalán nem mindegy azonban, hány pohárral, üveggel gurul le a pezsgőből, borból, sörből vagy töményből.

Nyakunkon a szilveszter, amit mindenki koccintással ünnepel. Egyáltalán nem mindegy azonban, hány pohárral, üveggel gurul le a pezsgőből, borból, sörből vagy töményből. A vége ugyanis könnyen kórházi ellátás lehet - írta riportjában a borsonline.

Az Alsóerdősor utcában található toxikológiai osztály Budapest, illetve az agglomeráció egyetlen ilyen intézménye. A falon kissé cinikus, de ettől még helytálló felirat hirdeti: ez a ValóVilág. Közel hárommillió ember tartozik ide.

– Bárki bekerülhet hozzánk, aki valamilyen gyógyszert vesz be, vegyszert lélegez be, megissza, kontaktusba kerül a szerrel vagy kábítószert használ – magyarázza a Borsnak dr. Pap Csaba főorvos, akit egy péntek esti műszakban látogattunk meg munkahelyén.

– Egy átlagos napon az esetek 85 százaléka tudatos mérgezés. Körülbelül huszonöt beteget veszünk fel naponta, de ez is változó. Vannak hónapok, amikor többet, van, amikor kevesebbet. Bizonyos frontok esetén többen jönnek, de erre összességében nem lehet biztosat mondani. Egyes dizájner drogok megjelenése miatt 2014-ben rendkívül sok betegünk volt – mondja Pap Csaba, miközben velőtrázó, hisztérikus sikoltozás hallatszik az egyik kórteremből. A toxikológián dolgozók már megszokták ezt a hangot. Nem is tehetnének mást. Egy középkorú, pszichiátriai beteg hölgy gyógyszerekkel próbált meg véget vetni az életének, most pedig öt ápoló sem tudja úgy lefogni, hogy vénát találjanak a karján.

A főorvos huszonhárom éve dolgozik az intézményben. Azt mondja, azóta bizonyos szempontból sokat javult a helyzet.

A halálos mérgezések száma – a terápiás hatékonyság és a veszélyes anyagok forgalomból kikerülése miatt – nagyon alacsony. – Egy évben 7500–10 000 közötti betegünk van, és ebből 40-80 eset végződik a legrosszabbul. Ez kevesebb, mint egy százalék – magyarázza Pap Csaba. Hozzáteszi: ezeknek a betegeknek a fele ráadásul azért hal meg, mert mire az osztályukra kerül, már kihűlt. Sokan pedig nem is a mérgezés, hanem egy súlyos társbetegség miatt veszítik életüket.

A közhiedelemmel ellentétben az ellátás nem kerül pénzbe, érvényes taj-számmal ingyenes. A fővárosban magukat sokszor eszméletlenre piáló külföldiek azonban a gatyájukat is ott hagyhatják, ha nincs biztosításuk.

 

Legolvasottabb cikkeink