• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Jövőjét is Ballószögön tervezi a doktornő

Lapszemle 2018.12.31 Forrás: baon.hu
Jövőjét is Ballószögön tervezi a doktornő

Sajti Edit jövőre tölti be 50. életévét, és úgy tűnik, ezzel egyelőre ő a legfiatalabb gyermekorvos a környéken.

Ballószög gyermekes családjai számára óriási változás állt be idén októberben. Régi álmuk vált valóra, helyben lett gyermekorvosi rendelés. Dr. Sajti Edit doktornő Szarvasról érkezett, de hosszú távú elhivatottságát mutatja, hogy új családi otthona már épül a településen - mutatta be a szakembert a baon.hu.

– Az égiek idevezettek – vallja a doktornő, akit azonnal megszerettek a kis betegek és szüleik. Kedvessége, hozzáértő szaktudása mellett arra is odafigyel, hogy mindig barátságos környezet fogadja a gyerekeket. Még ruhatárát is eszerint állítja össze, köpeny helyett vidám figurás felsőkben dolgozik.

Sajti Edit jövőre tölti be 50. életévét, és úgy tűnik, ezzel egyelőre ő a legfiatalabb gyermekorvos a környéken. A nagy tapasztalattal és tudással rendelkező gyermekorvosok éveken belül nyugdíjba vonulnak, az utánpótlás pedig egyelőre nem teljesen biztosított. Így a ballószögiek különösen örültek, hogy az újonnan kapott praxist sikerült betölteniük.

A szakember a gyulai gyermekkórház gyermekosztályán nevelődött, ott tanulta meg a szakmai alapjait. Ötévi kórházi munka után életet adott fiának, majd utána 16 éven át volt Szarvason házi gyermekorvos. Tavaly döntött úgy, hogy vált.

– Az életem úgy alakult, hogy elköszöntem a szarvasi kis pácienseimtől, és új praxisban gondolkodtam. A véletlen úgy hozta, hogy Kecskeméten kötöttem ki, ahol érdeklődtem a lehetőségek iránt. Akkor tudtam meg, hogy Ballószögön, a dinamikus fejlődésének köszönhetően a megnövekedett gyermeklétszám már indokolttá tette a gyermekorvosi praxis felállítását. Több mint 600 gyermek él a községben. Azt már most látom, hogy ez egy teljesen más „beteganyag”, például sokkal több az allergiás gyermek – mesélte.

A doktornőnek nagy kihívást jelent az új rendelés beindítása. Ismeretlen a községben, senkit nem ismert korábbról és a gyerekek kórtörténetét is folyamatosan tanulnia kell. Ennek ellenére úgy érzi, jól döntött.

– Nagyon nehéz a helyzetem, de szeretem a munkám és jól érzem magam Ballószögön. Az akut betegségek gyógyítása mellett a jogi procedúrákkal is meg kell birkóznom, és természetesen ki kell ismernem a kecskeméti kórház rendszerét – tette hozzá.

– A célom, hogy ne csak gyógyítsak, hanem családokat is gondozzak. Az egészségnevelés nem elcsépelt dolog, nagyon is fontos, de ez rengeteg odafigyeléssel és munkával jár. Például a szülőkkel meg kell értetni, hogy szülés után hat hétig a rokonok ne adják egymásnak a kilincset, hanem hagyják a baba immunrendszerét megerősödni. Ha náthás a gyermek, ne vigyék közösségbe. Ha az anya teheti, akkor legalább hat hónapig szoptassa a babáját. Tanítsák meg a gyerekeket az orrfújásra és a gyakori kézmosásra. Az orrfújást hároméves korig el kellene sajátítaniuk. Ezek apróságoknak tűnnek, de sok betegségtől megóvhatják gyermekeiket. Az embereknek igenis felelősséget kell vállalniuk a családjuk egészségéért – hangsúlyozta.

 

Legolvasottabb cikkeink