• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyen fantasztikus műveket alkotnak az autisták

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az autisták rajzait kiállítják, árverésre bocsátják, a bevételből pedig az anyagi gondokkal küzdő otthonokat támogatják.

Sok autizmussal élő ember vizuális gondolkodó, én is képekben gondolkodom. Nem a nyelv segítségével. A képek az anyanyelvem, a szavak csak a második nyelvem – mondja Temple Grandin, a Colorado State University autizmussal élő professzora. Az autizmust az agy veleszületett fejlődési zavara okozza, a háttérben döntően genetikai tényezők, részben pedig környezeti hatások állnak – olvasható az mno.hu portálján.

A fejlődési zavar egyénenként eltérő mértékben, de mindig érinti a kommunikáció és a társas viselkedés területét. Az autista ember nehezen alakít ki kapcsolatokat, az átlagostól eltérően értelmezi a környezetéből érkező fizikai és szociális ingereket. Ennek következtében gondolkodásuk, válaszaik és viselkedésük is sokszor különbözik a megszokottól. A legújabb kutatások szerint minden századik gyermek produkál autista vagy autisztikus tüneteket.

Magyarországon megközelítőleg 100 ezer autista él. Ellátásuk sajnos nem megfelelő. Azok a fiatal autisták, akik 16 éves korban kikerülnek az oktatási rendszerből, és önálló életvitelre nem vagy csak korlátozottan képesek, ha családjuk nem tud róluk gondoskodni, valamely fogyatékosokat ellátó intézménybe kerülnek, sőt esetenként pszichiátriai intézetben kötnek ki. Pedig az autisták számára kiemelkedően fontos lenne a folyamatos fejlesztés, mert ha nem kapják meg, a korábbi iskolai foglalkozások során elért eredményeik is semmissé válnak, szociális, kommunikációs készségük visszafejlődik. Ugyanakkor megfelelő környezetben, személyre szabott fejlesztő foglalkozásokkal életminőségük jelentős mértékben javulni tud.

Érintett szülők összefogásának köszönhetően mára több civil fenntartású, minimum 8-12 főt befogadó lakóotthon jött létre az országban, az önálló életvitelre nem vagy kevéssé képes autista fiatalok és már felnőttek számára. Később anyagi okok miatt sajnos három lakóotthon már be is zárt. Ezt a folyamatot kívánja megállítani a 2006 szeptemberében létrehozott Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért – mondja Kovács Henrietta, a korábban Mosoly Otthon Közhasznú Alapítványként ismert szervezet munkatársa.

Az alapítvány működésének egyik eleme az Autistic Art elnevezésű művészetterápiás program, amelynek keretében az autista fiatalok vizuális fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt. A rajzokat kiállítják, árverésre bocsátják, a bevételből pedig az anyagi gondokkal küzdő otthonokat támogatják. Nyitott és kutatható rajzgyűjteményük, amely már tízezer darabból áll, megtekinthető az alapítvány honlapján.

Fotó: Réti Kristóf alkotása

További részletek a cikkben.