• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyet kilenc éve nem kaptak a háziorvosok

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Ha a helyzet nem változik, akkor elsősorban a kistelepülésen nem lesznek háziorvosok.

2003-ban emelték legutóbb a háziorvosok praxispénzét. A mostani emelés 40 ezer forintot jelent nettóban az orvosnak és alkalmazottainak. Aki azt a véleményt megfogalmazta, hogy a túléléshez elég az egészségügyben a legutóbbi béremelés, az pozitívan nyilatkozott a magyar háziorvosok túlélőképességéről – jelentette ki Komáromi Zoltán háziorvos – írja az M1 Ma reggel című műsorában elhangzottak nyomán a hirado.hu portálja.

A háziorvosok finanszírozását szabályozó kormányrendelet 2003-ban született meg, akkor 163 forintra emelkedett a kártyapénz – egy felnőtt ember ellátásért egy hónapban ennyit kap egy praxis, ez most 186 forintra nő – nyilatkozta Komáromi Zoltán.
Ez egy átlagpraxisban 70-75 ezer forint, a nagyobb praxisokban 90-95 ezer finanszírozásbővülést jelent. Komáromi arra is felhívta a figyelmet, kilenc éve nem emelték a praxispénzt, melyet szerinte a jelenlegi tízseresére kellene növelni.

Egy átlagos háziorvosi praxisnak minden hónapban átutal 800-840 ezer forintot a kincstár. Ennek körülbelül a fele a rezsiköltség, a másik fele marad a bérre és a bérköltségekre. Mint mondta, a 90-es években presztízs volt a háziorvosi praxis, akkor 80 háziorvosi rezidensi helyre 200-220 frissen végzett orvos jelentkezett. Ma 1500-1800 65 év feletti kolléga dolgozik a rendszerben, a 6700 háziorvoshoz viszonyítva ez nagyon nagy arány, és legtöbbjük azért nem megy nyugdíjba, mert nem talál utódot, és 140-145 ezer forint lenne csak a nyugdíja – magyarázta Komáromi Zoltán.

Ha ez a helyzet nem változik, akkor elsősorban a kistelepülésen nem lesznek háziorvosok. Már most is vannak olyan területek, ahol tíz háziorvosból nyolc nyugdíjas, és nem akarnak odamenni fiatalok – figyelmeztetett a szakember.

A közszférában 197 ezer forint az átlagfizetés fizetés, az egészségügyben 167 ezer forint, míg a háziorvosoknak 110-150 ezer forint a bruttó bére. Komáromi szerint a mostani finanszírozásbővülésből nettó 40 ezer forintos béremelést tud csinálni az orvos, az ápolónő és az asszisztens. Ez első lépésnek elegendő, de már most el kell kezdeni azokat a tárgyalásokat, melyek januártól egy tényleges bérfelzárkóztatást céloznak meg – emelte ki a háziorvos.