• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Íme, a koronavírusok sötét története

Lapszemle 2020.05.11 Forrás: Napi.hu
Íme, a koronavírusok sötét története

Elnevezésüket azután kapták, hogy a kerek foltokként megjelenő vírusokat napkorongra emlékeztető képződmények vették körül.

Az elmúlt 20 évben a világban felbukkant három koronavírus, és az általuk okozott SARS, MERS és Covid-19 járványok igen súlyosan érintik a Föld lakosságának egészségügyi helyzetét. A legutóbbi kórokozó, a SARS-CoV-2 története most is folyamatosan alakul - olvasható az Orvostovábbképző Szemle online kiadásában megjelent összefoglalóban, amit a napi.hu foglal össze.

A koronavírusok egyetlen nem szegmentált, lipid-fehérjeburokba csomagolt pozitív RNS vírusok, melyek elektronmikroszkópban jellegzetes negatív festődést mutatnak - kezdi cikkét a szakportál, felidézve, hogy első koronavírusokat June Almeida skót tudós és munkatársai fedezték fel az 1960-as években.

Elnevezésüket elektronmikroszkópos képük után kapták, ezen ugyanis a szürke, kerek foltokként megjelenő vírusokat apró, napkorongra emlékeztető képződmények vették körül. A legelső azonosított koronavírus egy csirkéket fertőző bronchitis-vírus volt, később megfázás tüneteit mutató emberek orrüregéből izoláltak vírusokat, amelyek a humán koronavírus 229E és OC43 (HCoV-229E, HCoV-OC43) nevet kapták.

Az elektronmikroszkópos kép segített

A 2003-as SARS-CoV járvány kitörésekor a jellegzetes elektron-mikroszkópos megjelenés segített a koronavírust amplifikálni és szekvenálni. A SARS-CoV-nek elnevezett vírus szekvenciája lényegesen eltért az ismert, humán betegségeket okozó egyéb koronavírusokétól. Lázas betegséget, súlyos akut respiratorikus szindrómát (SARS), tüdőgyulladástt, valamint köhögéssel és nehézlégzéssel járó alsó légúti tüneteket okozott.

A kínai Guangdongban elindult járvány Dél-Kelet Ázsia, Észak-Amerika, Európa és Dél-Afrika számos országában elterjedt. A fertőzés főként cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjedt emberről emberre, de a személyes kontaktus, a fertőzött felületek érintése is elegendő volt a megfertőződéshez. A védekezési előírásokat be nem tartó egészségügyi dolgozók különösen nagy kockázatnak voltak kitéve. Az utolsó megbetegedést 2003. szeptemberben jegyezték fel, miután 8000 személy fertőződött meg és 774 haláleset következett be, ami 9,5 százalék halálozási arányt jelent.

A MERS-hez kellett az utazási előzmény

Kilenc évre rá jelent meg Közel-Keleten egy új, szintén légzőszervi megbetegedést okozó koronavírus, amelyet felbukkanása helyéről  (Middle East) MERS-CoV-nak neveztek el. A MERS-CoV tünetei nem jellegzetesek, de sok beteggel a súlyos akut respiratorikus distressz végzett. Minden megbetegedés kötődött valamilyen módon az Arab Félszigethez, vagy a környékéhez, így az utazási előzmény segített a diagnózis felállításában.

A jelenleg is keringő MERS-CoV halálozási rátája 35 százalék, a fertőződés legnagyobb kockázatát az egészségügyi dolgozók viselik. A járvány kontroll alatt tartását segít, hogy egy személy csak egy másik személynek adja át a fertőzést, szemben a SARS-CoV-al, amelynél 4 további személy megfertőződhet.

Elérkeztünk Wuhanhoz

A kínai Wuhanban 2019. december 30-án észlelték a betegek egy csoportján az ismeretlen eredetű tüdőgyulladást, ezekből a betegekből izolálták egy héttel később az új koronavírust (SARS-CoV-2), s az általa okozott megbetegedést 2020. február 11-én Covid-19-nek nevezte el a WHO.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink