• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Infektológus: Messze még a Zika vége

Lapszemle Forrás: vg.hu

Megtalálták a Zika-vírus ellenszerét, az olimpián már biztonságban lesznek a sportolók és a szurkolók - mondják tudósok.

A tudósok a Nature tudományos folyóiratban kürtölték világgá, hogy laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a denguelázat okozó vírusok semlegesítésére, ami elvezethet univerzális oltóanyag kifejlesztéséhez. Örülni azonban még korai. Szlávik János infektológus szerint akik ezt állítják, aligha a riói olimpiára gondolhattak. A védőoltás ugyanis legjobb esetben három év múlva készülhet el – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

Ez egy hatalmas eredmény és fontos lépés a védőoltás kifejlesztése felé, de ez csak egy hosszú folyamat első fázisa – mondta Szlávik János, az egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa.
Ott tartunk, hogy kutatók kísérletek során rágcsálókon tesztelték az oltóanyagot, ami kedvező eredményeket hozott. Ezután, legjobb esetben is legalább egy év telik el, amire embereknek is beadhatják. Annyi biztos, jelenleg 14 féle vakcinával próbálkoznak különféle módszerekkel. Az igazi állatkísérletek most következnek. Majmokon fogják tesztelni, hogy károsítja-e az állatok szervezetét és közben hatékony ellenanyag választ váltanak-e ki. Amikor ez megtörténik, elkezdik embereken is kipróbálni az anyagot – magyarázta Szlávik János, aki hozzátette azt is, nem véletlen, hogy több orvos is óvakodva int a gyors fejlesztés ellen. Ez a vírus ugyanis a központi idegrendszerhez, az agyhoz vonzódik, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy a gyógyszer biztosan ne okozzon agykárosodást.

Sokan félreértelmezik annak a 150 orvosnak, kutatónak a felhívását is, akik az olimpia riói megrendezése ellen emeltek szót, mondta Szlávik János. Ugyanis ők sem a tömeges megbetegedések, vagy a járvány miatt aggódnak, hanem azért, mert azzal, hogy a világ minden részéről tömegek jelennek meg Brazíliában, esély van arra, hogy a vírus olyan helyeken is terjedni kezd, ahol eddig ismeretlen volt. Így az olimpia után Magyarországra is eljuthat a Zika, Közép-Európában azonban lehetetlen, hogy terjedjen is. Más kérdés, ha Ázsiába, Ausztráliába hurcolják be, ott képes a szaporodásra.

Legolvasottabb cikkeink