• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kór még itt van, sőt továbbra is terjed

Lapszemle Forrás: nol.hu

Tíz-tizenöt éven belül teljesen gyógyítható lehet a HIV. A vírus már régóta nem halálos, ha gyógyszeres kezelést kap a beteg.

De továbbra is terjed, főleg a fiatalok körében. A fertőzöttek viszont úgy látják, kevésbé bélyegzik meg őket az állapotuk miatt – olvasható a nol.hu portálján.

Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa szerint gyakran fordul elő, hogy az orvosok nem ismerik fel a HIV-fertőzést, mivel nem nagyon találkoznak ilyen esettel a hétköznapokban. Az infektológus azt mondja, a HIV-ről és az AIDS-ről egyre kevesebb szó esik manapság, a betegség még mindig tabutéma Magyarországon, miközben a fertőzöttek száma nem csökken. A számok alapján hajszálpontosan ugyanott tartunk, ahol egy évvel ezelőtt, de érzésem szerint ennél sokkal rosszabb a helyzet. Idén már nyolcan haltak meg a fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ben, csaknem annyian, mint tavaly egész évben – jegyezte meg Szlávik János.

Tavaly ismét 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, akárcsak az előző évben, így a regisztrált személyek száma 3116-ra növekedett. A főorvos szerint az elmúlt években a vírus megjelent a prostituáltak és az intravénás droghasználók körében is, amire eddig hazánkban nem volt példa. Emellett a nőknél is körülbelül 10 százalékkal nőt az új fertőzöttek száma. A HIV ugyanakkor továbbra is a homoszexuálisok körében terjed a leginkább.

Közép-Európában általános tendenciaként az figyelhető meg, hogy kevés a fertőzött, de számuk folyamatosan növekszik. A HIV inkább a homoszexuálisok között van jelen, a prostituáltak és drogosok nem fertőzöttek. Ellenben Romániában rengeteg ember van, aki már a HIV-vel nőtt fel, mert heteroszexuálisok között is terjedt a fertőzés. Ukrajnában pedig a drogosok adták át egymásnak a vírust – magyarázza a főorvos, majd hozzáteszi, egyre kevesebben halnak meg hazánkban és Nyugat-Európában is a fertőzés miatt, aminek oka, hogy szinte minden érintett gyógyszert szed. Magyarországon a HIV-pozitív személyek 92 százaléka szed egy vagy két tablettát naponta, így akár 50-60 évig is elélhet.

Ha pedig valaki rendszeresen szedi a gyógyszert, egyáltalán nem fertőz. Külföldön rengeteg párt vizsgáltak meg, ahol az egyik fél HIV-pozitív. Senki sem fertőzte meg a másikat.

Szlávik János úgy látja, hogy az orvostudomány tíz-tizenöt éven belül juthat el arra a szintre, hogy a HIV teljesen gyógyítható legyen.                   

Legolvasottabb cikkeink