• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza, járvány, vakcina - körkép

Lapszemle Forrás: Weborvos összefoglaló

A 3 év alattiaknak biztosított influenza elleni oltóanyag 82%-át használták fel Hevesben.

Magyarországon influenzajárvány van. Európa több országához hasonlóan nálunk is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Kalocsán azonban ez még nem tapasztalható. Az elmúlt héten több megyében emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma – írja a délmagyar.hu. Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint egy hét alatt Bács-Kiskunban csaknem négyszeresére nőtt a betegek száma, de ennek csak egynegyede volt gyermek. Dr. Szeitz Klára gyermekorvos a KalocsaTV-nek úgy nyilatkozott: „Még most vagyunk az influenza járvány előszobájában. Tehát még egyelőre nincsenek ilyen típusú megbetegedések. Most egy ilyen sima téli hónapnak megfelelő létszámmal megyünk. Nem tömegével."

Hivatalosan is járvány van Békésben
Miután február második hetében Békésben háromszor többen mentek orvoshoz influenzára hasonlító panaszokkal, a népegészségügyi szolgálat rendkívüli légúti virológiai mintavétellel igyekezett kideríteni a betegségek okát. Ezek eredményét tegnap kapta meg a szolgálat, kiderült, a váladékokból négy esetben influenza A-, két alkalommal influenza B-vírust sikerült kimutatni – olvasható a Békés Megyei Hírlapban.

Február 13. és 19. között az influenza-figyelőszolgálatra kijelölt 55 orvos jelentése alapján Békés megyében kis mértékben csökkent az influenzaszerű megbetegedések aránya. A figyelőszolgálat orvosait ezen a héten 358-an keresték fel a megbetegedés tüneteivel, ami a korábbi héthez képest 8,4 %-kal kevesebb. A betegek 13 %-át az 5 éven aluliak tették ki, a negyedét a 6—14 évesek, a fiatal felnőttek pedig 31 %-ot képviseltek.

Az oltóanyag nagy részét már felhasználták
Heves megye 42 000 adag felnőttek számára készült, térítésmentes influenza elleni vakcinát kapott. A 7. héten az előző héthez viszonyítva 31 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Heves megyében. A legtöbb megbetegedést ezúttal is a Füzesabonyi, Hevesi Kistérségi Népegészségügyi Intézet illetékességi területéről jelezték. A legkevésbé érintett a Hatvani, Gyöngyösi Kistérségi Népegészségügyi Intézet illetékességi területe volt. Szűkebb hazánkban továbbra is mérsékelt az influenza-aktivitás – írja a Heves Megyei Hírlap.

Február 13-19. között a háziorvosi jelentések alapján Heves megyében 740-re becsülhető az orvosánál influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma. A legérintettebbek a 35–59, a 15-24 és a 10–14 év közöttiek voltak. Mindhárom korosztályban közel azonos, 22% körüli megbetegedési arányt észleltek. 10% fölötti volt a megbetegedési arány a 6-9 évesek és a 25-34 évesek között. A megbetegedések mindössze 4,1 százaléka fordult elő a 3-5 évesek korcsoportjában. Alig történt megbetegedés a 60 éven felülieknél, s egyáltalán nem jelentettek megbetegedést a 2 éven aluliak közül.

Heves megye 42 000 adag felnőttek számára készült, térítésmentes influenza elleni oltóanyagot kapott. A tárgyhéten beérkezett jelentés adatai alapján ennek közel 80 százalékát már felhasználták. A legtöbb oltóanyagot (50,5 százalék) a 65 éven felüliek oltásához használták fel, egészségi állapotuktól függetlenül. A rizikócsoportba tartozók közül a szív- és érrendszeri betegek (17,3%), valamint a krónikus légzőszervi megbetegedésben (10,1%) szenvedők között fogyott a legtöbb oltóanyag. Ezen kívül 1564 diabéteszes és 1046 egyéb anyagcsere-betegségben szenvedő beteg, valamint 139 várandós és 167 gyermekvállalást tervező nő részesült védőoltásban. 1166 egészségügyi dolgozó és 458 szociális dolgozó is kapott védőoltást.

A 3 év alattiak részére biztosított influenza elleni térítésmentes oltóanyag 82%-át használták fel. A rizikócsoportokhoz tartozó gyermekek közül a legtöbben (66,7%) krónikus szív- és légzőrendszeri megbetegedésben szenvednek. Jelentős még a veleszületett vagy másodlagos immundeficienciában szenvedők (17,1%), valamint a vesebeteg gyermekek (8,2%) körében felhasznált oltóanyag mennyisége.