• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Messze még a Geréb-ügy vége

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Nemcsak kegyelmet, a jogerős ítélet végrehajtásának elhalasztását is kérte Geréb Ágnes védője.

Nemcsak kegyelmet, a jogerős ítélet végrehajtásának elhalasztását is kérte már Geréb Ágnes védője, hogy az otthonszülés hazai szószólójának legyen elég ideje gondoskodni két vele élő gyermeke ellátásáról, mielőtt megkezdi jogerősen kiszabott kétéves fogházbüntetésének letöltését. Az ügyészség ugyanakkor hétfőn újabb vádemelést jelentett be Geréb ellen – írja a Népszabadság.

Miután a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi hivatás gyakorlásától Geréb Ágnest, védője, Pelle Andrea az ítélet végrehajtásának elhalasztását kérte. Indoklása szerint Gerébnek időt kell adni, hogy megszervezze két vele élő egyetemista gyermekének ellátását. Közben egy másik ügyvédi team gőzerővel dolgozik az Emberi Jogok Európai Bíróságának benyújtandó mintegy ezeroldalas beadványon, amellyel azt kívánják majd bizonyítani a strasbourgi bírák előtt, hogy a Geréb elleni eljárásban Magyarország megsértette a vádlott tisztességes eljáráshoz való jogát. Fazekas Tamás ügyvéd úgy véli: e jog Geréb esetében akkor sérült, amikor a bíróság nem hallgatott meg külföldi szakértőket. A védelem hiába sorakoztatta fel szakértői között a WHO volt igazgatóját, egy angol egyetemi tanárt és egy a bábák munkáját illetően gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező külföldi szakértőt. Első fokon azzal utasította el a meghallgatásukat a bíróság, hogy egyikük sem vizsgálta a sértetteket. Másodfokon pedig azzal, hogy egyikük sem lehet ténytanú, hiszen nem ismerik az egyes esetek konkrétumait, a szakkérdések pedig már eldőltek.

„Kettős mércét alkalmaz az igazságszolgáltatás Geréb Ágnessel szemben" – így nyilatkozott korábban Ábrahám László, az egyik legfoglalkoztatottabb, műhibaperekre szakosodott ügyvéd 2010 őszén a lapnak, nem sokkal az után, hogy a most jogerős ítélettel lezárult eljárássorozat megindult Geréb ellen. „Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják (azóta jogerősen el is ítélték), amiért a születendő csecsemő elakadt a szülőcsatornában. Hasonló eset nemrég megtörtént egy vidéki kórházban is. Nemhogy büntetőeljárás nem indult senki ellen, de még a szülők kártérítési igényét is durván elutasították" – közölte Ábrahám.

Geréb ellenfelei a lehetséges komplikációkban rejlő, az anya és az újszülött életét egyaránt veszélyeztető kockázatokkal érveltek az intézményen kívüli szülés ellen. És itt a hangsúly az „intézményen kívüli" szülésen van. Végül is, aligha nevezhető otthon szülésnek az, ha valaki az ország távoli szegletéből Budapestre utazik, a Geréb által alapított Születés Házába, hogy ott hozza világra gyermekét. Az ilyen asszony nem otthon akar szülni, az ilyen asszony „csak" kórházban nem akar szülni.

Már lassan tizenkét éve annak, hogy Geréb Ágnes kesztyűt dobott a szülész-nőgyógyász hivatalosságoknak, és elkezdte népszerűsíteni azt, amit ma leegyszerűsítve otthon szülésnek nevezünk. Tizenkét éve indult az első eljárás ellene, de több mint hat év telt el az első fokú ítélet megszületéséig. Végül 2007. október 26-án jogerőre emelkedett a verdikt, mellyel a bíróság önálló mellékbüntetésként három évre eltiltotta a szülés-nőgyógyászi hivatása gyakorlásától Geréb Ágnest. Csakhogy Gerébet a legkevésbé sem zavarta az eljárás abban, hogy folytassa az otthon szülés népszerűsítését. S eközben adódtak komplikációk, követett el hibákat, vagy ahogy a vád a jog nyelvén fogalmazott, legalább három ízben tett, illetve mulasztott olyan súlyosat, ami már kimeríti a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés tényállását.

Házi őrizetben arad Geréb Ágnes