• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingerküszöb alatti a béremelés

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Az emelés időarányos részét a havi finanszírozási összeggel együtt kapják meg az intézmények az OEP-től.

Csaknem 86 ezer egészségügyi dolgozó bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést kap az augusztusi fizetésével. Az elvándorlás megállításához azonban ez még nem elég.

Több mint 232 egészségügyi intézménynek kell e hét végéig megküldenie a fenntartó felé a dolgozók augusztustól esedékes béremeléséhez szükséges, személyre lebontott adatokat. Az előzetes becslések szerint mintegy 86 ezer dolgozó kap a jövő hónaptól januárig visszamenőleges fizetésemelést. A jogszabály 9 orvosi és 56 egészségügyi szakdolgozói, illetve dolgozói munkakört nevesít, valamint 12, felsőfokú végzettségű, egészségügyben foglalkoztatott szakmát, ide értve a gyógyszerészt vagy a mikrobiológust – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

Az előzetes becslések szerint mintegy 86 ezer egészségügyi dolgozó részesül januárig visszamenőleges béremelésben. Az orvosok közül 16.520-an számíthatnak több pénzre. Ennek mértéke attól függ, hogy alapbérük jelenleg több vagy kevesebb, mint bruttó 350 ezer forint. Ez utóbbi esetben az alapfizetésük bruttó 65.823 forinttal emelkedik, egyébként 10 ezer forintonként csökken az emelés mértéke. Így akiknek az alapbére most 450 ezer forint bruttónál is magasabb, már csak 10 ezer forint béremelésre számíthatnak.

A bérrendezésben 67.978 szakdolgozó érintett. Náluk a bértábla változik, így attól függően, hogy mennyi ideje, illetve mennyire nehéz munkakörben dolgoznak, átlagosan bruttó 15-20 ezer forinttal emelkedik a bérük.

A hónap végére kiderül, ténylegesen mennyien jogosultak a béremelésre. Biztosan lesz, akit csalódás ér, mert vagy egyáltalán nem, vagy a vártnál kisebb összeget kap majd – nyilatkozta
a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. Balogh Zoltán példaként azokat az adminisztrátorokat említette, akik bár kórházakban dolgoznak, ha nincs OKJ-s egészségügyi adminisztrátori képesítésük, nem jár nekik emelés.

Az egészségügyi szakdolgozók 80 százaléka számára a MESZK elnökének álláspontja szerint érezhető mértékű lesz az emelés, és nagy segítség, hogy egy összegben megkapják az év első hat hónapjára járó különbözetet is. Nem könnyíti meg viszont a bérrendezés a diplomás ápolók helyzetét, az ő alapbérük mindössze 3-7 ezer forinttal emelkedik. Miközben az ugyancsak diplomás, de nem orvos végzettségű egészségügyi dolgozók átlagosan több mint 30 ezer forint emelést kapnak bruttóban.
Azért is folytatni kell a bérrendezést, mert eddig is ezek a magasan képzett, nyelveket beszélő ápolók hagyták el legtöbben a pályát és az országot is – vélekedett Balogh Zoltán.

A béremelés élharcosa, a Magyar Rezidens Szövetség is ragaszkodik ahhoz, hogy további lépések kövessék a mostani béremelést. Papp Magor elmondta, tapasztalataik szerint a legtöbb orvos „még nem döntötte el", hogyan értékeli a kormány gesztusát. „A szakorvosok ingerküszöbét ezzel még nem sikerült átlépni. Az elvándorlás megállításához egészen biztosan legalább ilyen mértékű további bérrendezések szükségesek" – fogalmazott Papp Magor, hozzátéve azt is: vannak biztató jelek arra vonatkozóan, hogy valóban nem egyszeri alkalom ez a mostani. A bizalom pedig alapvetően fontos most, amikor a legtöbb fiatal orvos egyelőre kivár.

A mostani béremelésre 30,5 milliárd forintot szán a kormány. Ennek az összegnek az időarányos részét a havi finanszírozási összeggel együtt kapják meg az intézmények az egészségbiztosítótól – tájékoztatták lapunkat az OEP-nél. Arról, hogy ezen belül mennyi a béremelésre fordítható összeg, külön tájékoztatják őket.