• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingerlékeny, nehezen koncentrál? Itt a magyarázat

Lapszemle Forrás: teol.hu

A héten történt több mint húszfokos hőmérséklet-ingadozás sokak számára okozott nehéz perceket.

Sokan nem is tudják magukról, hogy érzékenyek a frontokra, csak azt tapasztalják, hogy az adott napon ingerlékenyebbek, nehezebben koncentrálnak, esetleg szédülősebbek, és minden munka nehezükre esik. A frontérzékenység általában 30–40 éves korban jelentkezik először, kialakulását többféle tényező befolyásolja, például az életmód vagy a genetika – olvasható a teol.hu portálján.

Az érintettek a közelgő változásokat nem hirtelen, hanem már akár napokkal előbb is megérzik. A krónikus betegek a legérzékenyebbek a hirtelen változásra, de igen rossz hatással van azokra is, akik pszichés problémákkal küzdenek.

Azok, akiket megviselnek az időjárási frontok, általában kitapasztalták már azt is, hogyan enyhíthetik a legjobban a kellemetlen tüneteket, de kérhetnek tanácsot háziorvosuktól is. A fiatalabb, strapabíróbb szervezetet kevésbé veszik igénybe a frontátvonulások, mint az idősekét, a krónikus betegséggel küzdőkét. Utóbbiak esetében kirívó panaszok is felléphetnek. Például anyagcsere- vagy légzészavarok, sőt migrénes fejfájás is előfordulhat. Ha a tünetek már-már elviselhetetlenek, tanácsos orvoshoz fordulni, és enyhítésükre közösen megtalálni a megfelelő készítményt.

A frontérzékenyek és a krónikus betegek számára a frontot megelőző nap okozza a legnagyobb megpróbáltatást. Ez az időszak legerőteljesebben a keringésre hat. A hétvégi kánikulában a szervezet gyorsabban keringette a vért a gyorsabb lehűlés reményében, és ez változott meg drasztikusan a hidegfront hatására. Ilyenkor előfordulhat szívritmuszavar, agyi keringési zavar. Ezek a zavarok a front megérkezése után általában elmúlnak, azonban ha a páciens továbbra is rosszul érzi magát, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Megelőzni ugyan nem lehet a fronthatásokat, de fel lehet rá készülni. Ajánlatos figyelni az orvosmeteorológiai jelentéseket. Annak, aki már kitapasztalta, hogy számára melyik gyógyszer válik be, érdemes azt előre beszerezni. A szívbetegeknek frontok érkezésekor stresszoldó szerek használatát javasolják a kardiológusok. De akár természetgyógyászati termékek is enyhülést hozhatnak a panaszokra. Hidegfrontra érzékenyek számára a B1-, a D- és az E-vitamin, a kalcium- és a magnéziumbevitel növelése, valamint húsok, húskészítmények, sajt, tojás fogyasztása ajánlott. A melegfrontra érzékenyeknek a megszokottnál több A-, B2- és C-vitamin, valamint a kalcium a foszfor, szódabikarbóna, valamint a zöldség- és gyümölcsfélék lehetnek kedvező hatással – emeli ki a portál, megjegyezve azt is, a frontérzékenységtől és az időjárás változásaitól függetlenül ügyelni kell nyáron a napi legalább két liternyi folyadék bevitelére, és arra, hogy a legmelegebb, legnaposabb órákat az idősebbek, a krónikus betegek ne a szabadban töltsék.