• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ingyen utazhatnak a mentők a BKV-n

Lapszemle Forrás: nol.hu

Május elsejétől az ország valamennyi főállású mentődolgozója ingyen használhatja a budapesti tömegközlekedést.

A tűzoltók, a rendőrök és a közterület-felügyelők már eddig is utazhattak jegy nélkül a BKV járművein, feltéve, ha egyenruhát viselnek és szolgálatban vannak. Most hozzájuk csatlakoztak a mentők, igaz, ők azzal a jelentős könnyítéssel: szolgálati időn kívül és „civil" ruhában is ingyen utazhatnak.

Noha a főváros ajándékának örülnek a mentőknél, a kedvezmény bevezetése korántsem volt zökkenőmentes. Félreértést okozott például az, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése egészen pontosan úgy szólt: „Az Országos Mentőszolgálat hivatalos egyenruháját viselő munkatársa Budapest közigazgatási határától függetlenül, a BKK által megrendelt személyszállítási közszolgáltatásokon a járatok teljes vonalhosszán szolgálati igazolványának a birtokában díjmentes utazásra jogosult".

Mivel azonban a mentők előírásai szerint az egyenruhát közegészségügyi okokból nem lehet szolgálaton kívül hordani, a gyakorlatban úgy alkalmazzák majd az új szabályt: az egyenruha helyett elég lesz a mentőszolgálat jelvényét és a mentős igazolványt bemutatni. Csakhogy ez sem lesz egyszerű: most ugyanis jelvénye és mentőigazolványa sincs mindenkinek.

A nol.hu kérdésre, Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője megerősítette: a mentődolgozók nem egyenruhával, hanem a ruházaton elhelyezett OMSZ-emblémával és érvényes szolgálati igazolványukkal igazolják magukat. Szerinte mentőigazolvánnyal minden, már nem próbaidős mentődolgozó rendelkezik. Hozzátette azonban, hogy többeknél éppen most cserélik, pótolják az igazolványt. A szóvivőt megkértük, hogy – miután a mentők se mindig tudják, miként is néz ki pontosan az embléma – küldjön lapunknak egy fotót a most érvényes jelvényről. Győrfi Pál ezt azzal utasította vissza, hogy az esetleges visszaéléseket szeretnék megelőzni azzal, hogy azt nem mutatják meg.

Az egyenruha-kereskedők nem ilyen óvatosak: több boltot is találtunk az interneten ahonnan szabadon rendelhető OMSZ-logós ruházat. Sőt egy teljes öltözet – nadrág és kabát – mintegy 30 ezer forintért beszerezhető, azaz háromhavi bérlet árát kell csak a visszaélőknek rááldozniuk.

Azt már a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) tudakoltuk, hogy a visszaélések elkerülése érdekében nem volna-e egyszerűbb, ha az OMSZ mind a hétezer alkalmazottja térítésmentes bérletet kapna. Azt felelték: a hatályos jogszabályok alapján, ha a BKK ingyenes bérletet biztosítana, akkor az – hiába nem keletkezik bevételük – adófizetési kötelezettséggel is járna. Arra még nem tudtak válaszolni, hogy a kedvezmény mekkora bevételkiesést okoz a cégnek. Azt azonban elmondták: az éves árbevételhez képest elenyésző összegről van szó. Arról pedig egy keretmegállapodás rendelkezik, hogy a BKK bevételekkel nem fedezett költségeit – így a mentők kedvezményéből következő kiadásokat – a fővárosi önkormányzat megtéríti a tömegközlekedési cégnek.

Legolvasottabb cikkeink