• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ingyenes az otthoni szakápolás Nagykanizsán

Lapszemle 2018.11.21 Forrás: zaol.hu
Ingyenes az otthoni szakápolás Nagykanizsán

A kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolás több mint két évtizede folyamatos a városban és környékén.

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEA) által támogatott rendszer jól működik, de Kovács József Andrásné Erzsébet városi koordinátor szerint az ismeretek bővítésével többen vehetnék igénybe a szolgáltatást. A Kanizsai Dorottya Kórház nyugalmazott főnővére úgy érzi: sokan nem értesülnek a lehetőségről - írta a zaol.hu.

– Orvos rendelheti el a szakápolást, s így csak gyógyszerekre, kötszerekre kell költeni – mondta. – Igyekszünk olyan ápolót találni, akivel például kórházi tartózkodása során találkozott a beteg. Ha ez nem járható út, akkor lehetőséget biztosítunk az ismerkedésre.

A szakember irányítása alatt húsz ápoló dolgozik, akik közel 120 beteget látnak el Nagykanizsán és csaknem további 50 településen. Igyekeznek bővíteni a létszámot megbízható, kivételes teherbírású szakemberekkel. A szervezés, a koordináció Erzsébet fel­adata. De az eltelt több mint két évtizedben soha nem volt fennakadás, mindenkihez időben odaértek. A rendszerben részt vevő ápolók összesen 12 tevékenységet végeznek, ezek között szerepel a sebkötözés, a krónikus ellátás, az infúzióbekötés, a szondatáplálás, sőt foglalkoznak haldokló betegekkel is. Korábban a végtaghiány nagyobb gondot okozott, ma azonban korszerű protézisek állnak rendelkezésre, ezért megnőtt az igény a gyógytornászok iránt is, akikkel szintén jó kapcsolatot tartanak fenn.

Előfordul, hogy bizonyos eseteknél a családi kórtörténet feltérképezése is sokat jelent a későbbi kezelésben, hiszen nem egyszer ez vezetett a sikerhez. Utóbbi szempontokat is fontosnak tartja Szabó Mária. A kanizsai hölgy alig egy hónapja lett nyugdíjas, miután 40 éven keresztül dolgozott a nőgyógyászaton. Mellette pedig nyolc éve csatlakozott az otthoni szakápolási rendszerhez.

– A hivatástudat tartott a pályán, most pedig azt szeretném, ha minden erre rászorulónak jutna két segítő kéz – fűzte hozzá. – A betegek többsége igényli a lelki támogatást, tőlünk még a nehezen gyógyuló lábszárfekélyes páciensek is kapnak reményt. Ez a fajta támogatás erőt ad, ami kifejezetten sokat jelent a rehabilitációban.

 

Legolvasottabb cikkeink