• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ingyenes az otthoni szakápolás Nagykanizsán

Lapszemle 2018.11.21 Forrás: zaol.hu
Ingyenes az otthoni szakápolás Nagykanizsán

A kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolás több mint két évtizede folyamatos a városban és környékén.

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEA) által támogatott rendszer jól működik, de Kovács József Andrásné Erzsébet városi koordinátor szerint az ismeretek bővítésével többen vehetnék igénybe a szolgáltatást. A Kanizsai Dorottya Kórház nyugalmazott főnővére úgy érzi: sokan nem értesülnek a lehetőségről - írta a zaol.hu.

– Orvos rendelheti el a szakápolást, s így csak gyógyszerekre, kötszerekre kell költeni – mondta. – Igyekszünk olyan ápolót találni, akivel például kórházi tartózkodása során találkozott a beteg. Ha ez nem járható út, akkor lehetőséget biztosítunk az ismerkedésre.

A szakember irányítása alatt húsz ápoló dolgozik, akik közel 120 beteget látnak el Nagykanizsán és csaknem további 50 településen. Igyekeznek bővíteni a létszámot megbízható, kivételes teherbírású szakemberekkel. A szervezés, a koordináció Erzsébet fel­adata. De az eltelt több mint két évtizedben soha nem volt fennakadás, mindenkihez időben odaértek. A rendszerben részt vevő ápolók összesen 12 tevékenységet végeznek, ezek között szerepel a sebkötözés, a krónikus ellátás, az infúzióbekötés, a szondatáplálás, sőt foglalkoznak haldokló betegekkel is. Korábban a végtaghiány nagyobb gondot okozott, ma azonban korszerű protézisek állnak rendelkezésre, ezért megnőtt az igény a gyógytornászok iránt is, akikkel szintén jó kapcsolatot tartanak fenn.

Előfordul, hogy bizonyos eseteknél a családi kórtörténet feltérképezése is sokat jelent a későbbi kezelésben, hiszen nem egyszer ez vezetett a sikerhez. Utóbbi szempontokat is fontosnak tartja Szabó Mária. A kanizsai hölgy alig egy hónapja lett nyugdíjas, miután 40 éven keresztül dolgozott a nőgyógyászaton. Mellette pedig nyolc éve csatlakozott az otthoni szakápolási rendszerhez.

– A hivatástudat tartott a pályán, most pedig azt szeretném, ha minden erre rászorulónak jutna két segítő kéz – fűzte hozzá. – A betegek többsége igényli a lelki támogatást, tőlünk még a nehezen gyógyuló lábszárfekélyes páciensek is kapnak reményt. Ez a fajta támogatás erőt ad, ami kifejezetten sokat jelent a rehabilitációban.

 

Legolvasottabb cikkeink