• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ingyenes lesz a HPV-oltás, kötelező a pneumococcus

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Bekerül jövőre a kötelező védőoltások közé a pneumococcus, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően ajánlott lesz.

Előbbit gyakorlatilag már most is mindenki ingyenesen megkapja, ha kéri, utóbbit viszont magas költségei miatt csak néhány tízezren adatták be maguknak. A jövő évi költségvetésben 1 milliárd forinttal megnövelték a kötelező védőoltásokra szánt keretet. A pneumococcus elleni szérumot beemelik a kötelező védőoltások közé, a humán papilloma vírus elleni oltást pedig kötelezően ajánlottá teszik felmenő rendszerben a hatodik osztályos lányok számára. Ez azt jelenti, hogy aki kéri, ingyen kaphatja meg az iskolában a méhnyakrák megelőzését szolgáló injekciósorozatot – jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke – írja a Délmagyarország Napilap híre nyomán a delmagyar.hu portálja.

A pneumococcus baktérium egyebek mellett tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. Néhány éve már ingyen beadható ellene a három részből álló védőoltás-sorozat két hónapostól kétéves korig, ennek lehetőségét a szülőknek kötelezően fel is kellett ajánlani.

Gyakorlatilag mindenki kéri – nyilatkozta Rósa Ágnes, a Csongrád megyei házi gyermekorvosok megyei szakfelügyelője. Látványosan csökkent ennek hatására a csecsemőkori fülgyulladás, amely korábban nagyon gyakori volt. Ez a hurut leggyakoribb szövődménye. Természetesen egy vírusfertőzés miatt továbbra is előfordulhat ilyen betegség, de a pneumococcus miatti esetek eltűntek – jegyezte meg Rósa Ágnes.

Mivel a költségvetésben tervezett oltás volt, a szülők többsége pedig igényelte is, kötelezővé tétele nem igényel többletpénzt. Nem úgy a HPV-oltásé, amely jelenleg is több tízezer forintba kerül, néhány éve pedig még a duplája volt. Az oltóanyag most akciósan 16 ezer forint, amelyből 3 szükséges a teljes védettséghez. Mivel pedig általában magánrendelésen lehet beadatni az oltást, további pluszköltséget jelenthet az orvosi konzultáció és az injekció beadása is. Több mint ötvenezer forintot viszont még azok sem feltétlenül tudnak áldozni magukra, akik fontosnak tartják a megelőzést.

A HPV-oltás nemcsak a méhnyakrák, hanem a nemi szervi szemölcs ellen is véd, de csak nagyon kevesen kérik. Bár nincs regisztrálva az oltások száma, országosan néhány tízezernél biztosan nem volt még több – emelte ki Mészáros Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosa, aki éppen ezért nagy előrelépésnek tekintené, ha bekerülne a kötelező oltások közé – a kötelezően ajánlott státusz ennek az előszobáját jelenti. Miután Ausztráliában bevezették – folytatta a szakember – hat év alatt 90%-kal csökkent ez a fertőzés, vagyis gyakorlatilag eltűnt. De nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy most először kínálkozik arra mód, hogy a rákot védőoltással megelőzzük – tette hozzá Mészáros Gyula.

Legolvasottabb cikkeink