• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényleg sokat hoz az oklevél?

Lapszemle Forrás: heol.hu

Átlagosan mintegy 160 ezer forintos havi fizetéssel számolhatnak a diplomások egy friss felmérés szerint.

A Magyarországon dolgozók körében a legjobban a hagyományos egyetemi képzésen végzett hallgatók keresnek, őket a mesterszakos diplomával rendelkezők, illetve azok követik, akik hagyományos főiskolai képzésben vettek részt. Az osztatlan, illetve alapképzésen végzettek fizetése az átlagnál alacsonyabb – írja az Educatio Frissdiplomások című tanulmány felmérése nyomán a heol.hu portálja.

A kutatás szerint legtöbbet a hagyományos egyetemi képzésben résztvevők tehetnek zsebre: az öt évig tanulók 179 ezer forintos átlagfizetéssel számolhatnak. Őket a bolognai rendszer mesterképzését is teljesítők követik, akik 164 ezer forinttal számolhatnak. A képzeletbeli bronzérem a négyéves főiskolai diplomásoké, akik 157 ezer forintot kapnak átlagosan. Az egységes képzésben résztvevők (például a jogászok) 152 ezer forintról számoltak be, míg a legkevesebbet a bolognai rendszer két éves alapképzését letudók, s azután azonnal munkába állók kapják.

A fenti számokból világosan kiderül: a bolognai rendszer sokat kritizált alapvetése, miszerint a képzést két részre, egy alaptudást és egy speciálist adóra kell osztani, a munkaerőpiacon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Amikor 2006-ban bevezették a bolognai rendszerű képzést a magyar felsőoktatásban, az alapszakos diplomát úgy reklámozták, hogy ez egy kevésbé speciális, a munkaerőpiac igényeinek jobban megfelel, mivel általános tudást ad. Jelenleg azonban úgy fest, a munkaadók nem tudják értelmezni, hogy az oklevélbe beírt szakképzettség milyen foglalkozási csoportban, milyen munkakör betöltésére jogosít – húzza alá a portál.

A diplomázás utáni első munkahely megszerzésében a személyes kapcsolatok szerepe meglepően erős: az álláskereső friss diplomások nagyjából egyharmada ismerős ajánlása és segítsége révén szerzett munkát – derült ki a kutatásból. Hirdetés útján 28,4%, a korábban fontosnak gondolt munkaközvetítő cégek segítségével pedig mindössze 3,9% talált munkát. A felsőoktatási intézmények szerepe ugyanakkor az első munkahely megtalálásában meglehetősen csekély: a friss diplomával rendelkezők körében összesen csupán 6,9%-ban járultak hozzá valamilyen módon (akár karrierirodák, tanári ajánlások, intézményi kapcsolatok révén) az első, diplomához kötött állás megszerzéséhez.

A diplomát szerző fiatalok jelentős részének már volt valamilyen munkatapasztalata, amikor átvette oklevelét: nagyjából 40 százalékuk már dolgozott akkor, amikor államvizsgázott – ez is kiderült az adatokból.

Az egyetemeken végzettek körében – kevéssé meglepő módon – az orvoskarok friss diplomásai keresnek a legjobban: ők átlagosan 192 ezer forintot kapnak. Érdemes megemlíteni, hogy még ennél is többet vihetnek haza, amennyiben (sajnos, a jelenlegi trendeknek abszolút megfelelően) külföldön helyezkednek el: ebben az esetben ugyanis átszámolva átlagosan 220 ezer forintos kezdő fizetéssel számolhatnak. Az orvosi diplomával rendelkezők más szempontból is jól állnak: átlagosan egy-másfél hónap alatt találnak maguknak munkát, azaz gyorsan el tudnak helyezkedni, nem kell idegeskedniük a munkahely miatt.

Legolvasottabb cikkeink