• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyenességért szerződnek

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Akad olyan elsőéves beiratkozó is a szegedi egyetemen, aki nem írta alá hallgatói ösztöndíjszerződését.

A többiek, akik most kezdenek, az ingyenes taníttatásért cserébe a képzési idő kétszeresét Magyarországon dolgozzák le, miután diplomáztak. A Hallgatói Szolgáltató Iroda egyik asztalánál a héten egymást váltották az alap- és mesterképzésre most beiratkozó ösztöndíjas vagy részösztöndíjas hallgatók. Nekik kell ugyanis megkötniük a szerződést, az önköltségeseknek nem. Erre szeptember 16-áig van lehetőségük – amíg nem teszik meg, nem aktív a félévük – írja a Délmagyar – online.

Eddig körülbelül tízen döntöttek úgy: nem írják alá a papírt. A legtöbben mesterszakosak. A szerződés figyelmen kívül hagyását azzal indokolták, hogy inkább kifizetik a négy félévet, ami 5-600 ezer forint, hogy nyugodt szívvel mehessenek külföldre – mondták el az egyik asztalnál a lap érdeklődésére.

Elsőéveseket kérdezve azt tapasztaltuk: kevesen olvasták el a négyoldalas szerződés szövegét. Pedig a dokumentum hetek óta bárki számára hozzáférhető a világhálón. Ennek ellenére volt olyan hallgató, aki azt mondta: fogalma sincs, hogy mit írt alá.

Találkoztunk egy Dávid nevű fiatalemberrel, aki épp a szerződését bontotta fel.

Miután aláírtam, hazavittem a szerződést, és csak akkor olvastam el rendesen. Rájöttem, hogy nem éri meg, úgy döntöttem, nem leszek egyetemista. Holnap hazaköltözöm, mással foglalkozom – mondta a fogorvosi karra felvételt nyert Dávid. Félévenként 950 ezer forintba kerül ez a szak, a fiatalember állami ösztöndíjasként tanult volna.

Eddig már több mint 5000 hallgató, valamivel több mint 1 milliárd 163 millió forint értékben igényelte az augusztus 15-e óta elérhető Diákhitel 2-t. Ez csak az önköltségre fordítható, a hallgató nem is találkozik a pénzzel, a központ egyből az iskolának utalja. A Diákhitel 1-et igénylők száma pedig meghaladta a 4000 főt szeptember 6-áig. Az idei első hiteligénylési időszak szeptember 17-éig tart – közölte a Diákhitel Központ Zrt.

A szerződés a hallgató és a Magyar Állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az állam vállalja, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja, a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy részösztöndíjjal támogatott félévek száma legfeljebb 12 lehet. Ha a képzési idő másfélszeresén belül a hallgató nem diplomázik le, annak az ösztöndíj vagy részösztöndíj 50 százalékát vissza kell fizetnie. Aki aláírja a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie a képzés költségét, plusz a jegybanki alapkamat három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét. Ez alól mentesülhetnek a megváltozott munkaképességűek, illetve azok, akik tartós betegség, baleset, szülés miatt nem tudják teljesíteni a feltételeket.