• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Innovatív érfestési módszert kutat a munkacsoport

Lapszemle Forrás: beol.hu

Azt vizsgálják, mennyivel tudja csökkenteni a módszer az érfestés során alkalmazott sugár- és kontrasztanyagdózist.

Egy innovatív, az érfestés során alkalmazott sugár- és kontrasztanyagdózist csökkentő módszer kidolgozásán dolgozik egy gyulai orvostanhallgató, Góg István egy budapesti székhelyű startupcég munkatársaként. Az úgynevezett kinetikus képalkotással a betegek és az orvosok számára egyaránt sokkal biztonságosabbá válik az eljárás. A gyulai TDK-hallgatóval a beol.hu beszélgetett.

– Már második éve foglalkozom TDK-hallgatóként az úgynevezett kinetikus képalkotással, ezen belül annak angiográfiás (érfestés) felhasználásának vizsgálatával. A kinetikus képalkotás lényege az, hogy azon vizsgálatok során, ahol egy röntgenképsorozat készül a betegről, olyan képet kapjunk, ami a mozgó struktúrákat ábrázolja jól. Ez hasonlít a klasszikus érfestéses eljárás során készült képekhez, de számításaink szerint a kinetikus képen jobban látszódnak az erek, ami arra utal, hogy módszerünk jobban hasznosítja a rendelkezésre álló sugár- és kontrasztanyagdózist. Tehát ez egy innovatív módszer, ugyanis eddig a mozgást nem információként, hanem zavaró tényezőként, zajként kezelték.

Milyen messzire jutottak a téma kidolgozásában?
– Jelenleg azt vizsgáljuk, mennyivel tudja csökkenteni ez a módszer az érfestés során alkalmazott sugár- és kontrasztanyagdózist, azaz mennyivel teheti biztonságosabbá ezt a rutineljárást a betegek és az orvosok számára egyaránt.

Milyen visszhangja van szakmán belül a módszernek?
– Nehéz megtalálni a támogató partnereket, ennek oka pedig az, hogy az innovációkból való termékfejlesztés idő- és energiaigényes, ezen erőforrásokban viszont kevés egészségügyi szakember bővelkedik. Határterületről van szó, amivel egyik orvosi vagy mérnöki szakma sem foglalkozik kiemelten. Ez előny is, ugyanis nem kell sok szakértő között keresgélni. Általános visszajelzés, hogy amíg nincs egy használható termék, addig nehéz meggyőzni a jövőbeni felhasználó orvosokat, így jelenleg gőzerővel folyik a klinikai felhasználású szoftverünk fejlesztése, és használhatóságának tudományos igazolása.

Mit gondol, mikor válhat elterjedtté, általánossá az önök által kidolgozott biztonságosabb módszer?
– Sok minden befolyásolja a módszer elterjedését, más hasonló projektek sikerét illetve kudarcát úgy tűnik nem az ötlet használhatósága határozta meg. Az utóbbi időben éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk olyan látszólag mellékes dolgokra, mint az arculattervezés. Igyekszünk más startup jellegű vállalkozások példáin okulni, ebben befektető partnereink nagy segítséget jelentenek számunkra.  A teljes beszélgetés itt olvasható