• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Interjú a Bolyai-ösztöndíjas Madácsy Tamarával

Lapszemle 2023.08.09 Forrás: u-szeged.hu
Interjú a Bolyai-ösztöndíjas Madácsy Tamarával

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, gyógyítására keresi a megoldást a kutatónő.

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport friss, Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport egy olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat - írja az u-szeged.hu.

A csoportot Dr. Maléth József vezeti, a projektben részt vesznek: Kiss Aletta, Susánszky Petra, Csákány-Papp Noémi, Dr. Görög Marietta, Dudás Krisztina, Laub Hajnalka, Dr. Pallagi Petra és Dr. Maléth József.

Kérem, ismertesse, hogy miről szól a kutatása, amelyre elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját!

– A projektben, amelyre elnyertem az MTA Bolyai Kutatási Ösztöndíját, egy új terápiás szer alkalmazásának lehetőségét vizsgáljuk meg a májat és a hasnyálmirigyet érintő alkoholos megbetegedésekben. A túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos betegség kialakulásának ismert oka, ami évente 3 millió életet követel világszerte. Az alkoholbetegség által leginkább érintett szervek közé tartozik a hasnyálmirigy és a máj. E betegségek kezelése a mai napig rendkívül nehéz, költséges vagy egyáltalán nem elérhető.

Korábban kimutatták, hogy az alkohol károsít egy fontos kloridcsatornát, a cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátort (CFTR). Egy korábbi tanulmányunkban sikeresen azonosítottuk a kapcsolatot a CFTR működésének zavarai és a sejtek csökkent, a PMCA pumpán keresztüli Ca2+ eltávolító működésével. A sejtek csökkent képessége a túlzott mértékű kalcium eltávolítására a sejtek pusztulásához vezet, amely elősegíti a betegség kialakulását. Egy, a szénmonoxid-mérgezés súlyos állapotának kezelésére már alkalmazott gyógyszer, a metilénkék ismerten fokozza a plazmamembrán Ca2+ pumpa (PMCA) működését, amely így eltávolítja a túlzott mennyiségű Ca2+-ot a sejtekből, ezzel feltételezésünk szerint csökkentve az alkoholos máj- és hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának esélyét.

A kutatásunkban arra keressük a választ, hogy a PMCA működését elősegítő szerek, mint például a metilénkék, milyen hatással vannak az alkoholos májgyulladás és az alkohol okozta hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében.

Részesült már korábban valamilyen ösztöndíjban?

– Igen, már több alkalommal nyertem Új-Nemzeti Kiválóság Program és a Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjakat, idén először részesültem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban.

Milyen társadalmi jelentősége, haszna van/lesz a kutatási eredményének?

– Kutatási tervünk magában hordozza annak a lehetőségét, hogy azonosítsunk olyan, a gyógyászatban már elérhető hatóanyagokat, amelyek potenciálisan javíthatják a PMCA funkcióját – mint például a metilénkék – és alkoholos hasnyálmirigy-, illetve májgyulladásban terápiás lehetőségként merüljenek fel a jövőben. Eredményeink rávilágíthatnak olyan új, már engedélyezett szerekre ezen betegségek gyógyításában, amelyek szükségessé teszik a metilénkékhez hasonló hatóanyagok felhasználásának újragondolását az alkohol okozta máj és hasnyálmirigy betegségek kezelésében. Mivel a klinikai vizsgálatok közvetlenül fázis II-es környezetben végezhetők, arra számítunk, hogy a metilénkéket a következő 5 éven belül a klinikai rutinban is hasznosítani lehetne. Továbbá, a metilénkék viszonylag olcsó elérhetősége szintén növelheti társadalmi szinten ezen eredmények szocio-ökonómiai hatását.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink