• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kezükbe vették ügyeiket az alapellátók. Felbomlik a HAOSZ?

Lapszemle 2023.08.09 Forrás: MedicalOnline
Kezükbe vették ügyeiket az alapellátók. Felbomlik a HAOSZ?

Feszültségeket, bizalmatlanságot szül, ha a praxisfinanszírozással együtt utalják az asszisztensek 18 százalékos béremelését.

Aláírásgyűjtést kezdeményezett Keczéry Attila zuglói háziorvos. Kedden délutánig 1521 kollégája írta alá azt a beadványt, amelyet a Belügyminisztériumnak juttatnak majd el augusztus 11-én. Mindeközben a háziorvosok érdekképviseletét biztosító HAOSZ-ban is kenyértörés történt - írja a medicalonline.hu.

Ezer aláírás volt a célja Keczéry Attila zuglói háziorvosnak, ám az már szombatra összegyűlt, annak ellenére, hogy pénteken éjfélkor bocsátotta kollégái elé azt a tiltakozást, amelyeket az országos kollegiális vezető háziorvosoknak címzett. A petícióban a háziorvosi asszisztensek bérének emelésével és a háziorvosok online időpontfoglalási kötelezettségével kapcsolatban fogalmazta meg követeléseit.

Két háziorvosi fórumon tettem közzé a levelemet, arra kérve a háziorvos és alapellátó fogorvos kollégáimat, hogy aki egyetért azzal, aláírásával, pecsétszámával csatlakozzon. Az, hogy mindössze egy nap alatt összegyűlt az 1000 aláírás úgy, hogy a levelemet hétvégén tettem közzé, ráadásul uborkaszezon van, és minden második alapellátó a nyári szabadságát tölti, meglehetősen nagy elégedetlenségre utal – összegzi a MedicalOnline-nek Keczéry Attila.

Feszültségeket, bizalmatlanságot szül az orvos és a praxisnővér között, ha az egészségügyért felelős államtitkárság javaslatának megfelelően, a praxisfinanszírozással együtt kapjuk meg az asszisztenseink 18 százalékos béremeléséhez szükséges plusz forrást. Ezért azt kérjük, hogy az célzott, tisztán elkülönülő soron, bértámogatásként érkezzen meg hozzánk – magyarázza a háziorvos. – A praxisbevételek után adóznunk kell, de lehet elmaradása is a vállalkozásnak, így nem feltétlenül jön ki a finanszírozással együtt utalt pénzből a béremelés fedezete. Ha egy összegben utalják a finanszírozással a bérkiegészítést, követni sem lehet, hogy az valóban megérkezett hozzánk, és különösen aggályos lesz ez jövőre, amikor már nem 18, hanem 44 százalékkal kell emelni a szakdolgozói fizetéseket. Egyébként már így is elmaradásban vannak felénk a bérkiegészítésekkel, hiszen az augusztusi béremelés fedezetét már meg kellett volna kapnunk.

A megoldást az jelentené, ha a háziorvos mellett dolgozó szakasszisztensek az egészségügyi bértábla hatálya alá tartoznának, a praxisok pedig bértámogatás formájában megkapnák az ennek megfelelő összeget, amit ki tudnának fizetni a kollégáknak – mondja Keczéry doktor.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink