• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

iPad-del érkezik a védőnő

Lapszemle Forrás: beol.hu

Komoly képzési programok, informatikai fejlesztések várnak a védőnői ágazatra a következő két évben.

A védőnők új módszertan alapján látják majd el a gyermekeket, és változik a dokumentáció is. Nem papíron, hanem a XXI. század technológiájának megfelelően, táblagép segítségével tölthetik fel a közös adatbázisba azokat az információkat, amelyeket prevenciós munkájuk során a gyermekeknél, családoknál tapasztalnak. A két és fél milliárd forintból megvalósuló projekt képzési programokat, informatikai fejlesztéseket is jelent - írja a BEOL portálja.

A program vezetője Fogarasi András elmondta, a gyermekek mintegy 5 %-ának volna szüksége koragyermekkori fejlesztésre. De nem egy esetben hónapokat, éveket vesz igénybe, míg erre fény derül. Sokszor csupán az iskolaérettségi vizsgálatok mutatják ki a problémákat, amelyek a kicsik 1-2 éves korában is felismerhetőek lettek volna. Ennek oka az, hogy nem minden gyermek jut el a megfelelő szakemberhez. Sokszor a szülők akadályozzák meg ezt, mert nem akarják elismerni a bajt. Az új program egyik legfontosabb eleme ezért a gyermek-alapellátás szereplői közötti kommunikáció hatékonyságának javítása – emeli ki a portál.

A védőnők üdvözlik a tervezett változásokat — nyilatkozta Kotroczóné Antal Terézia megyei vezető védőnő. Ez egy európai uniós projekt, ami most lép majd a megvalósítás szakaszába. Az előkészítésén országszerte, így Békés megyében a védőnők is nagyon sokat dolgoztak. A pályázatot egy felmérés előzte meg, ami többek között azt is tartalmazta, hogy a védőnők, illetve a házi gyermekorvosok milyen adatokkal rendelkeznek általánosságban a gyermekekről, valamint azt is, hogy hogyan kerülnek azok a gyerekek korai fejlesztésre, akiknek erre szükségük van. A felémérés vizsgálta a meglévő rendszer pozitívumait és gyenge láncszemeit is – tette hozzá Kotroczóné Antal Terézia.

Kiderült, hogy pontosabb módszertanra van szükség. Fontos, hogy a különböző szűréseknél ugyanazt mérje mindenki. Olyan módszer kell, ami az egészségügy és a nevelés színterei számára egyaránt elfogadható – húzta alá a szakember, hozzátéve azt is, napjainkban gyakran előfordul, hogy egy-egy gyermekről a védőnőknek és a nevelési területnek is vannak szűrési eredményei, ám ezekről, hacsak a szülő nem viszi magával, nem biztos, hogy tud a másik fél.