• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iskola, ahol egészséges életre nevelnek

Lapszemle Forrás: heol.hu

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában évről évre visszatérő és nagy sikerű program az Egészséghét.

Ebből a programból a középpontban lévő diákokon túl a tanárok és a szülők is kiveszik részüket. A szervező hangsúlyozza: az iskolának kiemelt célja, hogy a gyermekekből egészséges felnőttek legyenek – írja a heol.hu portálja.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában a Barkóczy úti épület udvara szerda délelőtt megtelt diákokkal: az iskola gólyahetet, egészséghetet, s még mellette nyílt napot is tartott. Az egészséghét keretein belül szerdán a katasztrófavédők tartottak bemutatót: az épület udvarán egy tűzoltóautó „parkolt".

Minden nap különböző programokat szervezünk az egészséghéten a gyermekeknek. A héten lesz még vetélkedőnk is, aminek, úgy néz ki, hogy a fődíja egy látogatás lesz a Varázstoronyban a győztes osztállyal. A védőnő is tart előadást a gyermekeknek természetesen egészséggel kapcsolatos témában. Nálunk minden évben nagy lelkesedés övezi a tanárok és a gyermekek részéről is ezt a programot – mondta Vinczéné Sós Tünde, a 3. d osztályfőnöke.
Minden tanévben novemberre szervezzük az egészséghetet, idén erre a hétre esett a rendezvény időpontja, s ez az egész iskolai közösséget megmozgatja. Aktívan részt vesznek a szervezésben és a lebonyolításban a tanárok, illetve bevonjuk a szülőket és mindazokat az iskolán kívüli szervezeteket is, amelyek köthetőek ehhez az eseményhez – árulta el Varga Pál, a gyakorlóiskola biológia-földrajz szakos szakvezető tanára, aki hozzátette: ezek közé a szervezetek közé sorolható a Népegészségügyi Főosztály, a Vöröskereszt, vagy éppen a Katasztrófavédelem. A korosztályt érintő és megszólító programokkal, előadásokkal készült az iskola. A Vöröskereszttel közösen szervezett véradáson a keddi napon 45-en adták a vérüket, nagy örömükre pedig a gyermekek szülei is nagy arányban vettek részt az akcióban. Számtalan testmozgáshoz kapcsolódó programmal is kiegészítették az egészséghetet.

A portál arra is kíváncsi volt, miért tartja kiemelten fontosnak a gyakorlóiskola, hogy rendezvényük minden évben ilyen sokszínű és színvonalas legyen. Varga Pál elmondta: elsősorban azért, mert a fiatalság körében megfigyelhetőek negatív tendenciák akár az egyoldalú táplálkozásban, vagy az egyre terjedő dohányzásban, s a kevés mozgásban.

Ezeken jó lenne változtatni, felhívni a figyelmet arra, hogy hogyan lehet egészségesen élni, hiszen az iskolának nagyon fontos célja, hogy ezekből a gyermekekből egészséges felnőtt emberek legyenek. A programokon azt látom, hogy a gyermekek jól érzik magukat és tetszik nekik az egészséghét. Kizökkenti őket a hétköznapokból, nagyon sok játékos vetélkedőt igyekszünk nekik szervezni, hogy ne csak száraz tudásanyaggal szembesüljenek, hanem a rendezvénynek köszönhetően kedvet kapjanak és változtassanak berögzült szokásaikon – emelte ki céljaikat a program szervezője.