• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ismét közalkalmazottak lesznek a berényi kórház dolgozói

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A teljes egészében államivá váló egészségügyi intézmény munkatársai május 1-től válnak ismét közalkalmazottá.

Legalább is az, aki nyilatkozik róla, hogy a megváltozott körülmények között is marad a kórházban. A jövő héten részleges jogutódlással megszűnik a jászberényi Szent Erzsébet Kórházat működtető nonprofit Kft. – számol be róla a szoljon.hu portálja.

– Az elfogadott szabály szerint a kórházakat működtető gazdasági társaságok – összesen 28 hazai egészségügyi intézmény – április 1-jével megszűnnek. Majd részleges jogutódlással létrehozott új, teljes egészében állami tulajdonú és fenntartású intézmény jön létre Jászberényben, Szent Erzsébet Kórház néven – nyilatkozta dr. Csiki Zoltán igazgató.

A várakozások szerint mindez a betegellátás folyamatát semmilyen módon nem változtatja meg. Megszűnik a nonprofit kft, de ugyanazokat a tevékenységi köröket, ugyanazokat a feladatokat fogják ellátni. A kórház dolgozóinak két hete lesz arra április 14-ig, hogy nyilatkozzanak: vállalják-e a munkát ebben az új formátumú szervezetben vagy sem – jegyzi meg a portál.

A jelenleg közel ötszáz munkavállalónak állást biztosító intézményben dolgozók a törvény szerint május 1-jével válnak közalkalmazottá. Közülük sokan korábban is közalkalmazottak voltak, számukra folytonos közalkalmazotti jogviszonyként ismerik el a gazdasági társaságban ledolgozott éveket is – tette hozzá az igazgató, aki elmondta azt is, az átalakulással csak minimális különbségek jelennek meg a mindennapokban – tette hozzá az igazgató. A dolgozók számára a közalkalmazotti jogviszony egy kicsit többet fog jelenteni, de teljesen más természetesen a gazdálkodás formája. Talán a személyzeti politika egy picit kötöttebb lesz, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy egy meghatározott keretszámon belül kell szigorúan tartani a foglalkoztatottak számát.

– Szükségszerű volt mintegy öt évvel ezelőtt az önkormányzati társaság létrehozása, amellyel a külső működtető bevonását lehetett elkerülni. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy helyes döntés született. Ráadásul ezzel sikerült a gazdasági társasági szemlélet felé vinni a kórházi gazdálkodást. A kórház életét a továbbiakban döntően befolyásoló változás lesz a nyugdíjkorhatárt betöltött munkatársak továbbfoglalkoztatásának lehetősége – mutatott rá az igazgató. Erről a kérdéskörről várhatóan áprilisban szavaznak az Országgyűlésben. A berényi kórházi dolgozók május 1-el kerülnek be a közalkalmazotti körbe. Ettől az időponttól lesz rájuk is érvényes ez a rendelkezés. A most átalakuló 28 egészségügyi gazdasági társaság intézményeinek munkatársai július 1-jével esnek majd a kettős illetmény tilalma alá. Magyarul a nyugdíj és a bérjellegű kifizetés kettősségének tilalma fog érvényesülni itt is. Úgy tudom – folytatta az igazgató –, hogy ezekre az esetekre egy külön törvény születik majd, ami rendezi a felmerülő kérdéseket. Amennyiben a kollégáim élni szeretnének a továbbfoglalkoztatás lehetőségével, azt a vezetőség támogatni fogja – fűzte hozzá dr. Csiki Zoltán, aki elmondta azt is, mind az ápolói, mind az orvosi körben van problémájuk a munkaerő számát tekintve. Az azonban talán pozitívum, hogy nem jelentősek ezek a hiányok. A nyugdíjkorhatár elérése nagyon sok helyen okozhat gondot Jászberényen kívül is. A szakember szerint egyfajta megoldást jelenthet például a rezidensek elhelyezésének koordinációja régiós szinten. A meglévő kapacitásokat látva születhet döntés arról, hogy hol milyen szakemberre van szükség – jegyezte meg a szakember.