• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvosper a veszprémi a bíróság előtt

Lapszemle Forrás: veol.hu

A vád: maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége.

Csütörtökön a Veszprémi Városi Bíróságon elkezdődött dr. R., a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház volt aneszteziológus főorvosa elleni büntetőper. A sértett, A. Éva, 2010. szeptemberében nőgyógyászati műtét miatt került a kórházba, 13-án megműtötték, ám a sebészeti beavatkozás során oxigénhiányos állapotba került, és súlyos agykárosodást szenvedett. A vádirat szerint a műtét előtt dr. R. főorvos-asszony a szokásos protokoll szerint ellátta beteget, beadta a gyógyszereket, oxigénnel átlélegeztette majd intubálta, és a lélegeztető gépre kapcsolta a páciensét – olvasható a veol.hu portálján.

A felsorolt műveletek során megszólalt a mobiltelefonja, amit ő kinyomott, majd – miután ellenőrizte a légutak átjárhatóságát és a műszereken látható és általa megnyugtatónak vélt mutatókat – kiment telefonálni. Asszisztense – akit csütörtökön tanúként meghallgatott a bíróság – alig két perc múlva a monitoron észlelte, hogy vészesen csökkent a beteg oxigénellátása, a szakma szabályainak megfelelően lekapcsolta a gépről és kézzel, oxigénnel lélegeztetni kezdte. A műtős fiú kiszaladt a főorvos-asszonyért, aki azonnal visszajött a műtőbe, és elrendelte az lélegeztető gép cseréjét, mert úgy vélte, hogy meghibásodott, eközben kézzel lélegeztette a beteget, majd dr. Sz. aneszteziológus főorvos segítségét kérte, aki pillanatok alatt megérkezett. Gyors rutinellenőrzést végzett, és tanúvallomása során elmondta, kolléganője nem észlelte, hogy a tubust nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette be. Dr. Sz. újraintubálta a beteget, majd sürgető (életmentő) utasítására a sebészek befejezték az operációt.

A vádirat ismertetése után a bíróság meghallgatta a vádlottat, majd tanúként a sebészeti beavatkozás résztvevőit, a szakasszisztenseket, a műtőssegédet, a műtétet végző két nőgyógyász főorvost és Sz. altatóorvost. Minden részletre kiterjedő, aprólékos és alapos munka vár a bíróságra és az igazságügyi szakértőkre, akiknek feladatul jutott, hogy választ adjanak arra a kérdésre, milyen sorrendben és hogyan történtek azok az események, amelyek A. Éva mintegy húsz percig tartó részlegesen oxigénhiányos állapotához vezettek, melynek következtében maradandó agykárosodást szenvedett.