• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt a fejlesztések ideje az Uzsokiban

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Egyértelmű betegutakra, egyszerűbb és hatékonyabb ellátásra van szükség.

Így véli Ficzere Andrea nemrég kinevezett főigazgató, akivel a magyarhirlap.hu készített interjút.

– Decemberben került az Uzsoki Utcai Kórház élére az intézmények állami kézbe kerülése kapcsán. Zökkenőmentes volt az átvétel?

– Meleg szívvel fogadtak a kollégák. Ilyen helyzetben mindkét fél tart egy kicsit a másiktól, de gyakorlatilag órák alatt átlendültünk ezen, így szerencsésen alakult a váltás. A kórház előző vezetője, Golub Iván úriemberként, nagyon kedvesen, nyitottan fogadott, a csapatát pedig felkészítette az érkezésemre. Úgy érzem, az első pillanattól kezdve működik közöttünk az összhang, és jól tudunk együtt dolgozni. A vezetőség tagjai jelenleg ugyanazok, mint korábban. Természetesen ugyanúgy, mint bármelyik intézményben, itt is sor kerülhet a későbbiekben személycserékre, de a kórház érdekeit sértő változtatást semmiképpen nem szeretnék.

– A kórházak állami átvétele hangsúlyos része az egészségügy átalakításának. Jó iránynak tartja a közelmúltban beindult folyamatokat?

– Az alapvető tervet, hogy az egészségügyi intézmények irányítása egy kézben összpontosuljon, helyeslem. Nyilvánvaló, hogy a folyamat még az elején tart, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, azaz a GYEMSZI mint fenntartó, illetve a kórházak is barátkoznak az új helyzettel. A GYEMSZI-re hatalmas feladat szakadt, mivel sok intézményt kell összefognia és kezelnie, a kórházaknak pedig berögződött szokásokat kell levetkőzniük. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a különböző feladatok során mi, valamint a fenntartó is megtegyük egymás felé azokat a gesztusokat, amelyek a gördülékeny együttműködéshez szükségesek.

– Immár főigazgatóként min változtatna az Uzsokiban, és mi az, amihez a jövőben is ragaszkodik?

- Az intézmény infrastruktúrája páratlan. Korábban nagy léptékű átalakítás kezdődött, ebből még hátravan az onkológia újjáépítése, amit már a GYEMSZI vezényel. Felújításra szorul a belgyógyászat egy része, a pulmonológia, a laborépületek és a már említett onkológia ambulancia részlege is. Ezekre az átalakításokra is forrást kell találni, lehetőleg minél hamarabb. Példaértékű a belső gárda, bár nem szeretnék közhellyel élni, de ki merem jelenteni, szinte családként működik. Egyedülállónak tartom, soha nem tapasztaltam ehhez hasonlót egészségügyi intézményben. Elképzelhető, hogy jönnek majd új szakemberek, ám ilyen bázisra lehet és kell is építeni. Ezenkívül mind a betegellátás, mind a folyamattervezés megfelelő informatikai infrastruktúrát és működtetést igényel, ezért ezen a területen is szeretnék bizonyos fejlesztéseket végezni. Fontosnak tartom az együttműködést a XIV. kerülettel. A meglévő szakrendelők, a háziorvosok és az Uzsoki kórház között tovább szeretném javítani az összhangot, illetve az önkormányzattal egyeztetve szeretném megtervezni Zugló egészségügyi jövőjét. Például jól átlátható, egyértelmű betegutakra, egyszerűbb és hatékonyabb betegellátásra van szükség. Célom, hogy a páciensek elkerüljék a fölösleges utazást, az ismételt vizsgálatokat, a szükségtelen várakozást. Nem utolsósorban az együttműködéssel talán enyhülne az egyes szakterületeken kialakult kínzó orvoshiány is.