• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Itt a speciális nevelési igényű gyerekekből is lehet rocksztár

Lapszemle 2022.07.05 Forrás: forbes.hu
Itt a speciális nevelési igényű gyerekekből is lehet rocksztár

"Ne azt mondjuk, hogy „az autista Peti”, hanem, hogy Peti fiú, 7 éves, tűzoltó akar lenni, és mellesleg autizmussal él együtt.”

„Van olyan teljesen egészséges felnőtt tanítványunk, aki közel sem jutott el arra a szintre egy év alatt, mint egy vak kisfiú. Az aspergeres gyerekek pedig nagyjából úgy látják a dobot, mint egy adatokkal teli mátrixot. Erre más csak pszichotikumok hatására képes” – Gál Dani 7 évvel ezelőtt hívta életre a Budai Dobiskolát, ahol azóta több száz autista, mozgássérült és vak tanítványt vezetett be a kétnegyedek világába. A dobolás jól láthatóan terápiás hatással bír, többek között erről is mesélt a júliusi Forbesban megjelent cikkben - ajánlja a lapot a forbes.hu.

Az eredetileg zenészként és dobtanárként tevékenykedő Danit néhány évvel ezelőtt felkereste egy pszichológus, aki továbbképzés gyanánt megszeretett volna ismerkedni a zeneterápiával. Ez gyakorlatilag egy kétszemélyes emberkísérlet volt: Dani és a pszichológus közösen figyelték meg, hogy válik a terapeuta pácienssé, a dobos pedig terapeutává, majd a zene a terápia legfőbb eszközévé. A sikeres kísérletnek gyorsan híre ment, a Budai Dobiskolát egyre több speciális nevelési igényű gyerek szülője kereste fel, akik azóta pozitív eredményekről számolnak be. A dob hatására javulnak a gyerekek finommotorikus képességei, a reflexük, a magatartásuk és tanulmányi eredményeik, ráadásul kellemes fáradtsággal és motiváltan térnek haza az órákról.

A Budai Dobiskola az elmúlt 7 év alatt szépen kinőtte magát. Mára Dani mellett három tanár és egy gyógypedagógus foglalkozik a körülbelül 100 tanítvánnyal, akik között a legfiatalabb 3, a legidősebb pedig 60 éves már. Több különböző programot dolgoztak ki a speciális nevelési igényű gyerekek részére, és a családi együttlétet is támogatják az olyan kezdeményezéseikkel, mint az Apa-Fia Program. Aki pedig úgy érzi, készen áll a rocksztáréletre – akár terápiás célból, akár zenei ambíciói miatt jár az iskolába –, az év végi bemutatkozó koncerten bizonyíthatja tehetségét közönség előtt is.  Továbbiak a júliusi Forbesban

Legolvasottabb cikkeink