• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jankovics István a lakosság tájékoztatását is szívügyének tekintette

Lapszemle MA 06:03 Forrás: qubit.hu
Jankovics István a lakosság tájékoztatását is szívügyének tekintette

Nyugdíjazása után Hidvégi Máté biokémikussal fejlesztett tumorellenes rákterápiás módszert.

Július 17-én szerdán, életének 69. évében elhunyt Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ (ma Nemzeti Népegészségügyi Központ) légúti vírus osztályának és Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának egykori vezetője. Azon kivételes hazai szakemberek közé tartozott, akik legalább olyan fontosnak tartották a lakosság hiteles és részletes tájékoztatását, mint a járványügyi védekezés egyéb formáit. Nevével sokáig csak a szűkebben vett szakterületét érintő influenzajárványok, a szezonális járványok mellett azok egzotikusabb testvérei, például a 2005-ös madárinfluenza vagy a 2009-es, sertésinfluenzának is nevezett H1N1-járvány felbukkanása idején lehetett találkozni. Ez akkor változott meg, amikor a covidjárvány első hullámát a magyar kormány elsősorban hírzárlattal, az információk elhallgatásával vagy kozmetikázásával igyekezett kezelni - írta visszaemlékezésében a qubit.hu.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK, a mai Nemzeti Népegészségügyi Központ jogelődje), amelynek a légúti vírus osztályát és a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumát vezette, afféle félkatonai szervezetként működött, már a NER előtt is minden beszélgetést engedélyeztetni kellett, és csak a kijelölt szakértő – sokszor csak a tiszti főorvos – nyilatkozhatott. Jankovics doktor azonban nem ismert lehetetlent, ha virológiáról és vírusok okozta fertőzésekről volt szó: a H1N1-járvány idején, majd később is, minden alkalommal, amikor kerestem, nemcsak a tudását, hanem a diplomáciai készségét is latba vetette, hogy személyesen tájékoztathassa a lakosságot a lehető legszélesebb körben.

Miután a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen megszerezte az általános orvosi diplomáját, Jankovics doktor 1979-ben az OEK-ben (akkor még Országos Közegészségügyi Intézet) helyezkedett el, és néhány évvel később már ő irányította az influenza elleni védőoltások gyártását. Bécsben virológiai, Párizsban és az Egyesült Államokban pedig biotechnológiai tanulmányokat folytatott, az ő irányításával hozták létre az első olyan magyarországi influenzatörzsbankot, amely a gyógyszerkönyvi előírásoknak is megfelelt, majd 2005-ben Jankovics doktor vezetésével dolgozták ki a világ első, humán megbetegedések ellen is hatékonyan védő madárinfluenza elleni vakcináját is. Nyugdíjazása után Hidvégi Máté biokémikussal fejlesztett tumorellenes rákterápiás módszert. A teljes nekrológ itt olvasható