• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Januárban menesztik a kórházigazgatókat?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Ellentmondó jogszabály tervezet: megy vagy marad a kórházi menedzsment?

Várhatóan mégsem novemberben, hanem csak januárban kerülnek állami működtetésbe a fővárosi intézmények. Az egészségügyi államtitkárság szerette volna, ha az átadás-átvétel még az ősszel megtörténik, de ennyi idő alatt nem lehetne lebonyolítani a folyamat adminisztratív részét, így a fővárosi kórházak és szakrendelők a megyei intézményekkel egy időben, azaz 2012. január elsején kerülnek állami tulajdonba - ez szerepel a Magyar Nemzet birtokába került jogszabálytervezetben is.

A dokumentumból számos részlet kiderül. Az egyik például az, hogy megszűnne a munkaviszonyuk az államhoz kerülő kórházak és szakrendelők főigazgatóinak, valamint gazdasági vezetőinek. Meglepő, hogy ugyanennek a javaslatnak a részletes indoklásában éppen ennek az ellenkezője olvasható. Ott az áll, hogy "az átvételre kerülő egészségügyi szolgáltató főigazgatójának és gazdasági vezetőjének a foglalkoztatására irányuló jogviszonyát a tulajdonjog és fenntartói jog átszállása nem érinti".

A lapnak név nélkül nyilatkozó, a folyamatot egyébként jól ismerő személyek azt mondták: a részletes indoklásnál valószínűleg elírás történt. Tehát úgy tűnik, hogy a vezetői posztokra hamarosan pályázatot írnak ki. Egyes főigazgatókat különösen furcsán érinthet ez a döntés. Őket ugyanis csak néhány hónapja, határozott időre nevezték ki vagy erősítettek meg posztjukon.

Az államhoz kerülő intézményekben egyébként a tulajdonosi felügyelőtanácsok is megszűnnek. Ugyanez a sors vár a korábban sokat kritizált regionális egészségügyi tanácsokra is. A többiek állása azonban egyelőre biztos, a javaslat szerint ugyanis a tulajdonjog és fenntartói jog átszállása nem érinti az egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott, illetve egyéb jogviszony keretében közreműködő egészségügyi dolgozó jogviszonyát. Legfeljebb azokat érhet meglepetés, akik olyan intézményben dolgoznak, amelynek funkciót kell váltania, s aktív kórházból például szociális vagy rehabilitációs intézménnyé kell alakulnia.