• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Járókerettel nem lehet dolgozni

Lapszemle Forrás: vs.hu

Majd dolgozom nyugdíj mellett – hangzik el egyre gyakrabban a megoldási javaslat az időskori járadék kiegészítésére.

Nem is meglepő. Az átlagkeresethez mérve az átlagnyugdíj jóval az alatt a szint alatt van, amiből az aktív években megszokott életszínvonalat fenn lehet tartani. Nincs túl sok realitása annak, hogy nyugdíjunkat majd ilyen-olyan munkákkal fogjuk kiegészíteni. A statisztikák szerint erre gyakorlatilag nincs esély, mert sem az erő, sem a képesség, sem a munkahely nem biztosított 65 év felett – írja a vs.hu portálja.

Míg az átlagbér nettó 177 ezer forint, a most belépők számára az átlagnyugdíj ennek mindössze 66 százaléka, 119 ezer forint. S bár a nyugdíjas háztartások kevesebből kijönnek – nem kell gyerekeket eltartani, lakáshitelt fizetni –, ennyivel kevesebb már bajosan elég a modern nyugdíjasnak. Hiszen ugyanúgy költ szórakoztatóelektronikára, járna nyaralni, étterembe, színházba. S ehhez már kell a kiegészítés.

Az OTP öngondoskodási indexe szerint a magyarok mindössze 18 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása. A megtakarítási hajlandóság az évek előrehaladtával nő ugyan, ám a nyugdíj előtt állók kétharmada mindenfajta kiegészítés és felhalmozott vagyon nélkül zárja le az aktív éveket.

A további munkavállalás jól hangzik, valójában azonban alig jelent megoldást.

Az agyunk egyszerűen becsap bennünket – mondja Fábián Tamás pszichológus. Harmincévesen úgy gondoljuk, hogy ahogyan most, úgy évtizedekkel később is lesz erőnk, energiánk, s képesek leszünk dolgozni. Valójában azonban a nyugdíjas évek elején már messze nem tudunk annyit teljesíteni, a munkavállalás pedig inkább nyűg lesz – magyarázta Fábián Tamás.

Arról nem beszélve, hogy a korral egyre több és egyre súlyosabb betegségek alakulnak ki, vagyis a magyarok többsége az utolsó munkahelyi éveit már kisebb-nagyobb betegségekkel küzdve tölti el.

Mint arra Krémer Balázs demográfiakutató idősödést vizsgáló kutatásaiban rávilágított: nincs reális esélye annak, hogy a magyarok akár 70 éves korukon túl is tömegével dolgozhassanak, egyszerűen sokkal hamarabb megy tönkre a szervezet, sokkal nagyobb erőfeszítést jelent a munkavégzés – főleg a férfiaknál, ahol aggasztóan magas az 50-60 évesek halálozási aránya.

Nemcsak az teszi nehézzé a nyugdíjaskori munkavállalást, hogy a test már nem bírja a strapát – fizikai munkát eleve nem lehet már idős korban végezni. Magyarországon nincs kultúrája sem a részmunkaidős, sem az otthoni munkavégzésnek, vagyis valaki vagy teljes állásban robotol, vagy nem kap munkát. Márpedig 60-65 év felett ez már nem várható el. Arról nem beszélve, hogy már 55 éves kor felett is rendkívül nehéz elhelyezkedni, ez az egyik legveszélyeztetettebb korcsorport a munkaerőpiacon.