• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Javítani kell a hatékonyságot a gyógyszertámogatásban

Lapszemle Forrás: vg.hu
Javítani kell a hatékonyságot a gyógyszertámogatásban

Ma már a gyógyszertámogatás 20 százalékát fizetik vissza különadók formájában a gyógyszeripari cégek.

A gyógyszertámogatásban is növelni kellene és lehetne a hatékonyságot – mondta el a vg.hu-nak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója, Holchacker Péter. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a bankok után a gyógyszeripar kapta a második legnagyobb különadó-terhelést, ráadásul ezt az ágazatot már 2003 óta speciális befizetésekkel terhelte a mindenkori kormány.

Kezdeményezték a kabinetnél a különadók kivezetését?
Folyamatosan és tudatosan jelezzük a döntéshozóknak, hogy ez a helyzet feleslegesen gátol egy olyan iparágat, amelyet egyébként stratégiai partnerként nevezett meg a kormány, és amely az ipar 4.0-ban globálisan is úttörő szerepet játszik. A különadókkal viszont egy nagyon torz viszonyrendszer alakult ki,
mert bár a tíz évvel ezelőtti szinthez képest a gyógyszerekre költött nominális érték nem változott, aközben a gyógyszertámogatásnak akkor az 5 százalékát fizették vissza különadók formájában a cégek, míg ez most már eléri a 20 százalékot. Azaz minden ötödik forintot, amit a magyar állam gyógyszerekre költ, az ipar valamilyen módon, különböző jogcímeken és csatornákon visszafizeti a költségvetésnek. Ez olyan jellegű terhelést jelent, ami messze nincs így a környező országokban. Mindazonáltal mi e tekintetben is partnerei kívánunk lenni a kormányzatnak: felelős javaslatot tettünk, ami abban is megnyilvánul, hogy nem azt kérjük, máról holnapra nullázzák le ezeket a terheket, de egy értelmes kivezetési, adócsökkentési menetrend minden szereplőnek előnyére válna.

A gyógyszeriparral kapcsolatos kormányzati gondolkodásra hosszú ideje rendre a fiskális szemlélet nyomta rá a bélyegét, felülkerekedve az egészségpolitikai nézőponton. Van esély arra, hogy ebben változás legyen?
A helyes nem az egyik vagy másik szemlélet előtérbe helyezése, hanem a kettő egymáshoz közelítése lenne. Az a fajta gondolkodás, miként lehet a jelenlegi keretek értelmes bővítése mellett úgy növelni a hatékonyságot, amivel nem a költségeket robbantjuk fel, hanem az új terápiákhoz való hozzáférést javítjuk. Azt látom, hogy a pénzügyi kormányzat az ilyen változtatásnak nemhogy nem akadálya, de azt várják már régóta, hogy azt az óriási mennyiségű pénzt, amit az ország elkölt egészségügyre, hatékonyabban használja fel. Ebben azonban a mainál lényegesen nagyobb szerepet lehetne és kellene biztosítani az innovatív terápiáknak is.

Terápiás területtől függően másfél-három év közötti, egyes estekben sajnos ennél is hosszabb ez az időtartam. Ráadásul a befogadást követően is számos kötöttséggel kell szembenézni, például azzal, hogy nálunk korlátozzák azt is, ki és milyen indokkal kaphatja meg az adott innovatív készítményt. Tény: 2017 elején is több mint 55 innovatív készítmény vár befogadásra. Többségük valóban nagy értékű terápia, de mindegyikük érdemi terápiás előrelépést jelent többek között az onkológia, a gyulladásos megbetegedések vagy például a sclerosis multiplex terápiája kapcsán. De hozzá kell tennem: folyamatosan zajlanak a befogadási tárgyalások, s reményeink szerint akár már a közeljövőben is új készítmények jelenhetnek meg a hazai gyógyszerpalettán. A teljes interjú itt olvaható 

Legolvasottabb cikkeink