• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Javítható az egészségünk!

Lapszemle Forrás: szon.hu

Nagy, és megvalósítható tervekkel kezdte meg munkáját az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság új vezetője.

Csikós Péter azt szeretné, ha egész héten lenne 24 órás orvosi ügyelet a városban, nagyobb szerepet kapna a telemedicina valamint új ismereteket szerezzenek a védőnők és a háziorvosi asszisztensek, az Idősügyi Program a megelőzésre helyezze a hangsúlyt és az egészségterv is ott van a listában – írja a szon.hu portálja.

Országos viszonylatban jó színvonalú Nyíregyháza, és közvetlen környezetének egészségügyi alapellátása, azonban lehet javítani rajta – vallja a 40 éves szakember, Csikós Péter, aki 22 éves egészségügyi, két évtizedes mentő és oktatói tapasztalattal a háta mögött pályázott az új feladatra. A munkám során láttam a rendszer minden szintjének működését, így a hibákat és hiányosságokat is. Hiszem, hogy szemlélet- és életmódváltással a betegségek megelőzhetőek, éppen ezért egy pontosan kidolgozott városi egészségtervvel javítani lehetne a rossz egészségügyi mutatókon, akár néhány éven belül is jobbá válnának az emberek életkilátásai – említi a két diplomás, szakmenedzseri diplomájának megszerzésére készülő Csikós Péter.

Az egészségügy szolgáltatás, amit a legjobb tudásunk szerint a legmagasabb szinten kell ellátni – szól a szakmai hitvallása a három gyermekes édesapának, aki a Debreceni Egyetemen sürgősségi ellátást, emeltszintű újraélesztést tanít a leendő kollégáknak.

Az egészségtervet már elkezdték kidolgozni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ezt a folyamatot kell felgyorsítani, és ragaszkodni a tervhez. Széles az alapellátáshoz tartozók köre, hiszen a a felnőtt és a gyermek háziorvosok, a fogorvosok éppúgy a rendszer részei mint a védőnő, a hajléktalanok orvosi ellátása, vagy a foglalkozás-egészségügy.

Fontosnak tartom, hogy Nyíregyházán ne csak hétvégenként legyen 24 órás orvosi ügyelet, hanem a hét minden napján, így az itt dolgozó vidéki emberek, az ide érkező látogatók, az itt nyaraló turisták tudnák, kihez kell fordulni, ha nincs szükségük kórházi ellátásra – magyarázza Csikós Péter, aki úgy tervezi, hogy január elsejétől, munkanapokon nappal is olyan orvosok (akár vidékiek) ügyelnének, akinek ehhez van kedve és szabad kapacitása.

A nagyon felkészült és elhivatott védőnői gárda, valamint a jól képzett ápolónők tehetnek a legtöbbet azért, hogy az emberek egészségtudatosabban éljenek – véli az igazgató és hozzáteszi: a folyamatos tanulás elengedhetetlen. Olyan oktatás szerveznének védőnőknek, ápolóknak, ahol elsajátíthatják az elsősegélynyújtást, s azt továbbadhatják, valamint a felvilágosításban is fontos szerepük lehet.

A fogászati ellátásban a prevencióra kell a hangsúlyt helyezni, a XXI. században pedig ki kell használni az informatika és internet nyújtotta kommunikációs lehetőségeket: a telemedicina kiépítése és használata nemcsak költséghatékony, hanem a hónapokra, évekre visszamenően tárolt egészségügyi adatok gyors és hatékony diagnosztikát tesznek lehetővé, melyeknek a betegségek kezelésében, gyógyításában van jelentősége – emeli ki a lap.

Arra a kérdésre, hogy mindehhez lesz-e pénz, Csikós Péter így válaszolt: A pályázatokon az épületek felújítására éppúgy nyerhetünk támogatást, mint eszközbeszerzésre.

Nyíregyházára és környékére az öregedő korfa jellemző, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az idősügyi programban nyugdíjas egészségügyi dolgozókat nyernének meg arra, hogy önkéntesként a nyugdíjas klubokban vérnyomás-, vércukor szint méréssel, BMI és egyéb szakmai tanácsokkal segítsék a kortársaikat, hiszen az egészség javítható – emelte ki Csikós. Az alapellátás igazgatója is szívesen tart előadásokat, sőt már tervezi az őszi és téli egészségnapokat is. Ebbe szeretnék bevonni a városban működő jelentősebb cégeket, civil szervezeteket is – fűzte hozzá a szakember.