• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelenleg a világ 79. legnagyobb gyógyszercége a Richter

Lapszemle 2019.12.17 Forrás: növekedés.hu
Jelenleg a világ 79. legnagyobb gyógyszercége a Richter

A felmerült problémák ellenére a korábbi előrejelzésekhez képest várhatóan jobb évet zár majd a Richter.

Az adópolitika jó Magyarországon, de az iparpolitikában nem érezzük a támogatást - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Bogsch Erik, a jelenleg már a világban 40 leányvállalattal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

 Vége a rossz híreknek a Richternél? Túl vannak az Esmya okozta 2018-as sokkon? 

Mondhatom, hogy igen. Meggyőződésem, hogy a legutóbb bejelentett Mycovia Pharmaceuticallal kötött megállapodás sikeresen járul majd hozzá meglévő nőgyógyászati portfóliónk bővítéséhez, ami egyik központi eleme a Richter stratégiájának. A megállapodás egy új, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló, visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló molekula licenc, fejlesztési és technológia transzfeérről szól. A fejlesztés alatt álló készítmény jelentőségét jól mutatja, hogy a visszatérő gombás hüvelyfertőzés mintegy 138 millió nőt érint világszerte, nemcsak kellemetlen érzést és fájdalmat, hanem lelki megpróbáltatást is okozva, jelentősen rontva életminőségüket. A termékjelölt molekulát úgy fejlesztették, hogy kiemelkedő hatékonyságot mutasson, miközben mentes lehet olyan mellékhatásoktól, amelyek a jelenleg használt készítmények alkalmazását korlátozzák. A Richter vezető piaci szerepe és kiterjedt piachálózata a nőgyógyászati terápiás területen nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a készítmény nők millióihoz eljuthasson majd.

Milyen év az idei a Richter életében? 

Idén a második félévben sikerült megoldást találnunk a szerializáció által okozott problémákra. Ez az eljárás röviden azt jelenti, hogy a hamisítás kiszűrése érdekében minden doboz kap egy egyedi azonosítót, sorszámot, a doboz pedig jobban le van zárva, nehezebb kinyitni. Az intézkedés deklarált célja a gyógyszerhamisítás megnehezítése, azt azonban hozzátenném, hogy Magyarországon a zárt patikaláncokba eddig sem került hamis gyógyszer. 

A valódi problémát az internetes rendelések jelentik, amire a szerializáció sajnos továbbra sem nyújt hatékony megoldást. Mindenesetre az eddigi lépések jelentősen megnövelték a költségeinket, ugyanis a gépek beszerzése, az ehhez kapcsolódó szoftver és az állandó kiadások már több mint 7 milliárd forintot tettek ki.

A tapasztalataink szerint a szerializáció legsúlyosabb hatása a termelés lassítása volt, ami 10–15 százalékos kapacitáscsökkentést okozott. Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, az intézkedés más gyógyszergyártók életét is jelentősen megnehezítette. A felmerült problémák ellenére a korábbi előrejelzésekhez képest várhatóan jobb évet zár majd a Richter. A teljes beszélgetés itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink