• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jelentős átalakulások várhatóak a promócióban

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

A gyógyszeripari cégek az orvos- és patikalátogatókat időről időre ki- és bejelenthetik a változások miatt.

Az ágazati "különadók" körében évi 10 millió forintra emelte az orvos- és patikalátogató gyógyszerismertető személyek után fizetendő díj mértékét az Országgyűlés. Az így kétszeresére növekvő elvonás jelentős átalakítások mozgatórugója lehet a gyógyszeripari cégeknél - olvasható a Világgazdaság Megduplázódó teher című cikkében.

A megduplázódó díj arra ösztönözheti a gyógyszergyártókat, hogy a marketingtevékenységük átalakításának keretében az orvos- és patikalátogatókat időről időre - például hosszabb nyári szabadság esetén - ki- és bejelentsék.

Ezt segítik a július elsejétől hatályos új rendelkezések, amelyek lehetővé teszik a határozott időre szóló bejelentést. Így stratégiai elemmé válhat, hogy a cégek kizárólag azokra az időszakokra jelentik be a gyógyszerismertetőt, amikor ők ténylegesen ismertetésnek minősülő tevékenységet végeznek. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az ezáltal megugró számú regisztrációs eljárások milyen adminisztratív többletterhet eredményeznek a gyógyszercégeknél, illetve még inkább a hatóságnál, amelynek jelenleg közel 2600 gyógyszerismertető személyt kell nyilvántartania.

A tervezésnél a vállalatoknak előre kell számolni a regisztrációs eljárás időszükségletével is, hiszen a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet minden bejelentés alkalmával megvizsgálja a kérelmet és annak mellékleteit, nyilvántartásba veszi az ismertető személyt, és az ismertetésre feljogosító igazolványt alkalomról alkalomra állítja ki.

A gyógyszerismertetőként foglalkoztatott személyek létszáma várhatóan még idén jelentős mértékben csökken. Egyes cégek a megduplázott díj hatására megkezdték a leépítések és az átszervezések előkészítését. Szükségessé vált a munkakörök és a munkaköri leírások felülvizsgálata annak érdekében, hogy a munkavállalók új feladatokkal töltsék el azt az időszakot, amikor nem ismertetést végeznek.

A törvénymódosítással tovább növekedett a dokumentáció jelentősége, mert a vállalatoknak kell bizonyítani, hogy az átszervezést követően a munkatársak milyen tevékenységgel töltötték a munkaidejüket.