• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelentősen megterheli a családi kasszát a várandósság és a szülés

Lapszemle 2022.06.17 Forrás: vg.hu
Jelentősen megterheli a családi kasszát a várandósság és a szülés

Elkészült a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ‘18 jelentése, ami a terhesgondozás és a szülések árára fókuszált.

A gyermekvárás időszaka jelentős kiadással jár a családok számára. Először a várandós időszakban a terhesgondozás terheli meg a családi kasszát, majd a szülésnek is ára van. A gyermeket váró nők a várandósságuk alatt átlagosan 126 ezer forintos kiadásról számoltak be. A szülések átlagosan 99 ezer forintba kerültek, az otthonszülő nők 192 ezer forintot fizettek, a magánkórházakban szülők átlagosan 534 ezer forint költségről számoltak be – ismerteti a vg.hu a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének Kohorsz ‘18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatát, amelyben 2018 áprilisa és 2019 áprilisa között gyermeknek életet adó több mint nyolcezer nőt kérdeztek meg.

A megkérdezettek nagyjából harmada csak tb-finanszírozott nőgyógyász általi várandósgondozást vett igénybe, az anyukák 51 ezer forint kiadásról számoltak be. 

A várandósok 60 százaléka pedig részben magánnőgyógyászati ellátást is igénybe vett. Akik magánrendelésre jártak összesen 195 ezer forintot fizettek a terhesgondozásokért, akik pedig mindkét ellátórendszert igénybevették átlagosan a terhesgondozás alatt 146 ezer forintot fizettek.  

A rendszeres szakorvosi vizsgálatok mellett a szükséges laboratóriumi- és ultrahang-vizsgálatok egy részét ugyancsak magánellátásban vették igénybe az anyák. Ugyanakkor kizárólag magánszolgáltatóknál igénybe vett várandósgondozás, ahol a szülészorvos mellett a laboratóriumi és ultrahangos vizsgálatok is csak magánfinanszírozásúak voltak a válaszadók mindössze 2 százaléka vállalt. E kis csoport esetében a várandósgondozás átlagos költsége 276 ezer forint volt - írja a tanulmány.

A hazai várandósgondozásra leginkább kettős finanszírozással jellemezhető, mégis az ellátások végletén az a jóval magasabb arányú, összesen 31 százaléknyi anya található, akik a várandósságuk alatt kizárólag tb által finanszírozott ellátásokat vettek igénybe. Ők átlagosan 44 ezer forintot költöttek el a várandóssággal összefüggésben a szülésig. A szülés ára - a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink