• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jó lesz visszamenni gyógyítani - az utolsó főigazgatói interjú

Lapszemle 2024.04.11 Forrás: vaol.hu
Jó lesz visszamenni gyógyítani - az utolsó főigazgatói interjú

Akkor tud egy kórházigazgató jól működni, ha van ideje arra, hogy stratégiai döntéseket hozzon, és ezeket meg is tudja valósítani.

távozott a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház éléről prof. dr. Nagy Lajos. A korábbi főigazgató hétfőtől a Kardiológiai és Belgyógyászati Osztály vezetőjeként folytatja munkáját. Utolsó igazgatói munkanapján a vaol.hu kérdezte az eddigi pályáról.

A 2023 év végén született miniszteri döntés szerint a kórházak első számú vezetői 65 éves korukig maradhatnak ebben a pozícióban – ez indokolta Nagy Lajos távozását. Utódját pályázaton választják majd ki. A döntésig eddigi helyettese, dr. Stánitz Éva orvosigazgatót látja el a feladatot. Nagy Lajosnak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az első és egyetlen munkahelye. 1999 óta volt tagja a kórház felső vezetésének, 2010 óta dolgozott főigazgató főorvosként.

– Negyedszázada, amikor kineveztek a kórház élére, az intézmény csődközeli állapotban volt. A vezetésemmel másfél év alatt sikerült megteremteni a kórház gazdasági egyensúlyát. Később komoly döntéshelyzetbe kerültem: választanom kellett a kórházigazgatás és az osztályvezető főorvosi munka között. Akkor az utóbbi mellett döntöttem, ami utólag jó választásnak bizonyult. 2010-ig vezettem a Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályt. Tíz év alatt kialakítottuk a szívkatéteres laboratóriumot, amelyben teljes körű szívkatéteres ellátást végzünk, az akut coronaria syndrómás betegek folyamatos ellátását is beleértve. Évente kétezer szívbeteg magas szintű ellátását biztosítja az osztály, közte a legsúlyosabb szívinfarktus kezelését is, ami folyamatos éjjel-nappali, minden napra kiterjedő ügyeleti ellátást is jelent a működés első napjától kezdve. A szívkatéterezést velem együtt már hét orvos végzi, akik ezt itt tanulták meg magas szinten. A labor közel húszéves működése alatt több mint 35 ezer szívbeteget láttunk el. Emellett a kardiológiai betegellátásához szükséges egyéb vizsgálatok terén is jelentős fejlődés történt, teljesen megújult az osztály eszközpartja. Modern szívultrahang-diagnosztikai módszereket vezettünk be és jelentősen bővült a pacemaker-terápia – mondja.

– Akkor tud egy kórházigazgató jól működni, ha van ideje arra, hogy stratégiai döntéseket hozzon, és ezeket meg is tudja valósítani. Ehhez pedig idő kell. Kimondható, hogy elmúlt időszak a kórház közel százéves történetének legnagyobb fejlődését hozta. Részben európai uniós, részben az egyensúlyi gazdálkodás eredményeként saját forrásból jelentős beruházások történtek. Csak a legfontosabbakat kiemelve: felépült a 350 beteg számára modern elhelyezését biztosító új tömb. Megújult a központi műtőszolgálat. Modernizálódott a kórház központi sterilizálója, kialakítottuk a nappali kórházat.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink