• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Jó ütemben halad a fővárosi kórházfejlesztés

Lapszemle 2018.05.07 Forrás: magyaridok.hu Szerző:
Jó ütemben halad a fővárosi kórházfejlesztés

A főváros diagnosztikai kapacitása már idén közel tíz százalékkal bővül. A nagyobbakat berendezéseket őszre szeretnék is beüzemelni.

Bár még nem ért a látványos szakaszába, jó ütemben halad a közép-magyarországi régió egészségügyi intézményrendszerének megújítását célzó Egészséges Budapest program (EBP) – válaszolta a Magyar Idők megkeresésére az EBP miniszteri biztosa.

Cserháti Péter elmondta, hogy a következő hetekben például eddig sosem tapasztalt mennyiségű és minőségű informatikai, illetve orvostechnikai eszközt adnak majd át a fővárosi és Pest megyei kórházakban. Az előbbi több mint 2600 új munkaállomást jelent, mert a régió­ban százával kell az elavult, a korszerű kihívásoknak, így a távdiagnosztika igényei­nek, valamint a betegadatok gyors és biztonságos kezelésének sem megfelelő komputereket kiváltani.

A fejlesztési források híján amortizálódott IT-eszközpark átfogó cseréje lehetővé teszi a röntgen-, CT- és MR-képek „utaztatását” a beteg helyett, lerövidítve ezzel az adminisztrációs időt és a várakozást. Tizenhat nagy képalkotó diagnosztikai, illetve terápiás eszközt is telepítenek hamarosan a kórházakba: három MR-t (ezek közül egy a baleseti és idegsebészeti ellátást jelenleg e nélkül működtető Szent János-kórházba kerül), négy CT-t, ugyanennyi, a stroke- és infarktusellátásban az erek gyors vizsgálatára szolgáló úgynevezett DSA-t (angiográf), egy pozitron emissziós tomográfot a Honvédkórház számára, egy lineáris gyorsítót az Uzsoki utcai kórház onkológiájára, és több mammográfiás készüléket, illetve digitális röntgent.

Ezek közül a kisebbeket már a nyáron, a nagyobbakat őszre szeretnék is beüzemelni, ennek eredményeként a főváros diagnosztikai kapacitása már idén közel tíz százalékkal bővül. Ezenfelül még két körben lesznek idén kórházi eszközbeszerzések, összesen 30 milliárdnyi új orvosi gépnek és berendezésnek kell célba érnie az év végére – jelezte Cserháti Péter.

Legolvasottabb cikkeink